Tom Axelgaard. Foto: Goodvalley

Tom Axelgaard, der er medejer af landbrugsvirksomheden Goodvalley, mener, at den kommende jordreform i Ukraine er det helt store emne for 2019. Han håber, at den ikke kun bliver til gavn for de ukrainske oligarker.  

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter, virksomheder og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen gået til Tom Axelgaard, der er medejer og tidligere direktør i virksomheden Goodvalley. Virksomheden har siden 1994 drevet landbrug i Polen, mens de siden har udvidet til blandt andet Ukraine. De driver i dag i alt 34 svinefarme.

Hvad er det vigtigste, der er sket i 2019 i Ukraine i dit felt?

Det er naturligvis den forventede ophævelse af moratoriet på handel med jord.

Er der noget, som du mener, at der skulle gøres anderledes?

Man skulle ikke lave begrænsninger i forhold til udlændinges køb af jord helt fra starten. Det vil betyde, at oligarkerne vil sætte sig på jorden, og de de fattige ejere i landsbyerne vil få for lidt ud af salget (i første omgang virker aftalen til kun at give ukrainere lov til at opkøbe den ukrainske jord – mens udlændinge måske får muligheden senere).

Oligarkerne vil ikke kunne skabe så stor udvikling ved at eje jorden, som eks. udenlandske investorer, der vil bibringe viden, effektivitet og evt. forarbejdning.

Hvad mener du, at danskerne, som måske ikke følger så meget med, skal vide om Ukraine?

At det er et land med et enormt udviklingspotentiale, og jo mere involvering og investering Vesteuropa vil komme med, desto hurtigere og bedre vil udviklingen i landet komme til at foregå.

Hvad tror du, at der kommer til at ske i 2020?

Landet vil udvikle sig mere positivt, og der vil komme en afslutning på konflikten i øst (konflikten med Rusland om blandt andet Donbass, red.). Måske er det mere håb end tro.

Du kan læse mere om jordreformen her.