Privatfoto: Matthew Lytle

I december giver Ukrainenu ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelse af landet eller hvordan året er gået. Der er tale om alt fra danske erhvervsdrivende, politikere, eksperter, prominente stemmer, og andre gange bare spændende personligheder. I denne omgang er turen gået til Matthew Lytle, der bor i USA, hvor han lever af at sælge gamle ting fra Sovjetunionen på Ebay. Ukrainenu mødte ham på en tur til Ukraine, hvor han tit slår vejen forbi, når han er i det gamle Sovjet.

Her har han blandt andet fundet alt fra gamle billeder, barberskrabere og linser til gamle kammeraer, og der er meget guld at finde ifølge ham.

Hvad gør Ukraine til et interessant sted for dig at lede efter gamle genstande fra Sovjet?

Jeg kom her oprindeligt sidste år for at ville tjekke loppemarkederne. Jeg endte med nyde byen virkelig meget og var meget imponeret over alle dets steder såsom kirker og museer. Det fik mig bestemt til at ønske at vende tilbage, så jeg kom tilbage en måned på denne rejse (i oktober, red.).

Hvor finder du flere af dine ting?

Petrivka loppemarked på Pochaina Metro er utroligt! Jeg finder altid alle slags seje sovjetiske kameraer, vintage legetøj og alle slags andre ting, som jeg bringer tilbage til USA.

Et andet godt sted er International Exhibition Centre den sidste lørdag i hver måned. Det er en enorm samling af sælgere, der sælger antikviteter og alle slags interessante vintage-genstande.

Petrivska loppemarked ved Pochaina metro. Privatfoto: Matthew Lytle

Hvor skal danskere med interesse i gamle Sovjet-ting bevæge sig hen?

Jeg vil anbefale loppemarkeder for en skattejagt efter vintage-genstande og St Andrew’s Descent til pyntning, souvenirs og originale malerier og kunstværker.