Aleksei Jakubin Foto: Aleksei Jakubin

Aleksei Jakubin, der holder øje med ukrainsk politik, mener, at det bliver spændende at se, om præsidenten kan holde fast i befolkningens opbakning.

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen gået til Aleksei Jakubin, der seniorlektor på Kyiv Polytechnic Institute. Han er blandt andet spændt på at se, hvor længe den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij kan holde sin popularitet i befolkningen, der allerede er ved at falde fra de tårnhøje 72 procent tidligere på året. Han afviser ikke et valg i 2020. 

Hvad er det vigtigste, der er sket i 2019?

Det vigtigste, der er skete i Ukraine i år er valgene og resultaterne – både præsidentvalget i foråret og parlamentsvalget i sommeren. Det var en reel valg-revolution især i opfattelsen  hos ​​borgerne i Ukraine. Borgerne har sendt et signal om et nyt skifte – hurtig etablering af fred og ønsket om en række sociale reformer. Ikke siden 1991 er en præsident blevet valgt med så høj en stemmeprocent som den nye præsident Vladimir Zelenskij. Og for første gang siden 1991 er et enkelt politisk parti i stand til at danne et flertal i parlamentet. Og for første gang – sandsynligvis i Europas politiske historie – er præsidenten en mand, der aldrig før har været i politik i traditionel forstand eller en embedsmand. Selvom han har spillet politiker som skuespiller i mere end 15 år.

Hvad vil du gerne have, at danskerne ved om Ukraine?

Det ville være godt, hvis Danmark vidste, at Ukraine er et land, hvor den første rumraket blev skabt, og menneskeheden tog sine første skridt ud i rummet. Forfatteren af ​​det sovjetiske rumprogram, Sergey Korolev, studerede ved Kiev Polytechnic Institute, ikke i Harvard, Oxford eller Sorbonne eller i København. Der udviklede han det program, der gjorde det muligt for Yuri Gagarin at blive den første person i rummet. Og i den ukrainske by Kharkov blev den første kunstige satellit på vores planet bygget og lanceret i 1957.

Hvad tror du, at der kommer til at ske i 2020 i Ukraine?

Der er en vigtig forventning om, at hvis Vladimir Zelensky i 2020 ønsker at bevare opbakningen hoos ukraines borgere og kunne kalde sig ”verdens præsident”, så skal han tage skridt hen imod bæredygtig fred i Donbass. Det vil måske være en gennemmførelse af ​​Minsk-aftalerne med en form for selvstyre for de besatte områder i Donbass. Det ser ud til, at han vil gøre alt for at afslutte den længste konflikt i Europa siden 1945.

Fra 2019 synes dette under alle omstændigheder at være det vigtigste. I 2020 bliver der også afholdt lokalvalg i Ukraine. De forventede intriger ved det valg kan være i Donbass. Det er muligt at 2020 også vil byde på en normalisering af forbindelserne til Den Russiske Føderation – måske endda en optøning i forholdet, men hvad det betyder for konflikten er svært at sige. 

Også i samfundet forventer vælgerne flere sociale reformer. Det er ikke kun forretningsorienterede reformer, som folket forventer. Det ukrainske samfund er meget mistænkelige over tanken om masse privatisering og salg af landbrugsjord, hvilket ellers er planlagt af regeringen i 2020. Disse kan forårsage social protester og måske endda ændringer af regeringssammensætningen. Muligheden for tidligt parlamentsvalg forbliver også en mulighed. Det mener jeg specielt er en mulighed, hvis ​​tilliden til præsidenten og myndighederne falder til under 20 procent.