Sergiy Tomilenko ved en høring. Foto: NUJU

Ifølge præsidenten for journalistforeningen i Ukraine går det i den rigtige vej for ytringsfriheden i landet. 

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelse af året, der er gået, og hvad vi kan vente os i det næste. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til spændende personligheder.

I denne omgang er turen kommet til Sergiy Tomilenko, der er præsident for journalistforbundet i Ukraine kaldet National Union of Journalists of Ukraine. Foreningen er uafhængig og drevet for at fremme journalisters arbejde i Ukraine, beskytte ytringsfriheden og journalisters rettigheder. 

Hvad er det vigtigste, der er sket i 2019 i dit felt?

For mig er de fem vigtigste ting, der har fundet sted i 2019, disse: 

Først og fremmest udarbejdelse og underskrivelse af erklæringen om forsvaret af ytringsfriheden. Under Ukraines præsidentvalg og ekstraordinære parlamentsvalg opfordrede vi de politiske partier og kandidater til at underskrive en erklæring om at forsvare friheden. Dette dokument er udarbejdet af ukrainske journalister og eksperter. Ved at underskrive påtager politikerne sig frivillige forpligtelser for at garantere ytringsfriheden, beskyttelsen af ​​journalisters rettigheder og kampen mod straffrihed. Dokumentet blev underskrevet af 13 kandidater til stillingen som præsident for Ukraine – heriblandt Volodimir Zelenskij, der blev valgt til præsident. Under parlamentsvalget blev erklæringen underskrevet af toppene af alle førende politiske partier, herunder Dmytro Razumkov, lederen af ​​præsidentpartiet “Folkets tjener”.

En anden stor præstation i år var afholdelse af den parlamentariske høring med temaet “Sikkerhed for journalister i Ukraine: Problemer og løsninger”. Afholdelse af denne høring er en stor succes for vores forening, da vi endelig blev hørt af den ukrainske viceminister, Anton Herashchenko, af chefen for ukraines nationale politi Igor Klimenko og af en repræsentant for forsvarsministeriet. I løbet af de sidste to år har vi appelleret gentagne gange til de ukrainske myndigheder, og nu blev vi endelig hørt. Det skal bemærkes, at sidst sådanne høringer om journalisters sikkerhed fandt sted i det ukrainske parlament var for cirka 10 år siden. 

Som et resultat af denne høring blev der fremsat henstillinger, som blandt andet omfattede regelmæssige rapporter om retshåndhævelse og udnævnelse af ansvarlige personer til efterforskning af forbrydelser mod journalister, hvilket øger effektiviteten af ​​efterforskningen af ​​forbrydelser mod journalister. Jeg håber, at en sådan opmærksomhed på forbrydelser mod journalister vil gøre vores land mere sikkert for medierne.

Derudover var det en stor glæde for hele det ukrainske folk og for mig personligt at få løsladt de ukrainske fanger. Vores kolleger Roman Sushchenko og Oleg Sentsov var blandt de løsladte fanger. Vi har gentagne gange afholdt begivenheder til støtte for dem, involveret det journalistiske samfund i denne proces, der appellerede til frigivelse af vores kolleger til de russiske myndigheder. Og endelig er de frie. Desværre er der stadig et antal journalister og bloggere taget gidsler af Rusland, især Stanislav Aseev, Mykola Semena, Nariman Memedinov. Vi vil fortsætte med at gøre alt, hvad vi kan for at gøre alle vores kolleger fri.

Er der andre ting?

En anden bemærkelsesværdig begivenhed er, at Ukraine er den første, der tilslutter sig de styrende organer for Den Europæiske Journalistforbund. Jeg blev valgt til styringskomitéen for European Federation of Journalists. Jeg betragter dette som en betydelig præstation for mig personligt og for det ukrainske medie-fællesskab. Den Europæiske Sammenslutning af Journalister (EFJ) er den største organisation af journalister i Europa, der repræsenterer over 320.000 journalister i 72 journalisters organisationer i 45 lande. EFJ understregede allerede behovet for særlig opmærksomhed mod Østeuropa, hvor der er mange hårde udfordringer med ytringsfriheden.

Hvad tror du, at der kommer til at ske i 2020?

Indtil videre ser jeg nogle centrale spørgsmål i 2020. Den største udfordring i 2020 kan være kampen for ytringsfriheden i Ukraine. Nu foreslår nogle repræsentanter for de ukrainske myndigheder meget tvetydige ideer. Især initiativer, der bliver fremført af ministeren for kultur, ungdom og sport Volodymyr Borodiansky. Han vil indføre hård regulering af journalisters aktivitet og sørge for strafferetligt ansvar for medierne. Derfor forbereder vi os på eventuelle udfordringer.

Hvad synes du, at danskerne skal vide om Ukraine?

På trods af alle økonomiske og politiske problemer er Ukraine et vidunderligt land. Vi har en smuk natur, rig historie, venlige mennesker og lækre traditionelle retter. Turister kan besøge hovedstaden, den centrale, vestlige og sydlige del af Ukraine. Disse regioner er ret sikre for rejsende. Mange europæere peger på, at priserne i Ukraine er meget overkommelige. Derfor inviterer vi alle til at besøge Ukraine og se selv. 

Vi er sikre på, at besøg i vores land kun giver dig et lyst indtryk.