Halyna Yanchenko er politiker i Ukraine og med til at fastlægge regeringens politik til at bekæmpe korruption, og hun mener, at landet gør store fremskridt.
I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.
I denne omgang er turen kommet til Halyna Yanchenko, som er medlem af det ukrainske parlamentet for regeringspartiet Folkets Tjener. Der sidder hun og arbejder med partiets politik med at bekæmpe korruption. Ukrainenu har valgt at stille hende tre spørgsmål om sit arbejde som næstformand i anti-korruptionsudvalget i parlamentet for at sætte fokus på et af de store problemer i Ukraine.
Hvad har været den mest markante begivenhed i 2019 for dit arbejdsområde?
Som tidligere antikorruptions-ekspert vil jeg gerne bemærke, at 2019 har bragt mange væsentlige begivenheder på mit arbejdsområde, for i dag har de nye myndigheder i Ukraine den politiske vilje til at bekæmpe korruption. Efter blot tre måneders arbejde har vi opnået betydelig succes.
Vi kan sige, at vi har slået liv i de nuværende love og fået indført ny lovgivning mod korruption. Nu arbejder vi også på at skabe et venligt miljø til at drive forretning for både ukrainske og udenlandske investorer. Der er vedtaget koncessions lovgivning, som vil udvide mulighederne for at involvere private virksomheder i infrastrukturprojekter under offentlig-private partnerskaber. Vi forenkler de administrative procedurer, starter småskala-privatisering, mens privatiseringer af store statsejede virksomheder er på vej.
Når vi taler specifikt om anti-korruption, bygger vi nu en fungerende arkitektur af antikorruptionsorganer og korrigerer dermed for de foregående års fejl, der opstod, da de fleste antikorruptionsorganer blev oprettet i Ukraine i 2014-2015. Først nu har vi givet dem reelle værktøjer og autoritet til at arbejde på lovgivnings-niveau. Det vedrører Den Høje Anti-Korruptions Domstol, Det Nationale Kontor mod Korruption (NABU) og Statens Efterforsknings Bureau.
Da vi har igangsat reelle ændringer, håber jeg, at vores indsats afspejles i det næste års ratings, men det centrale resultat vil være at øge levestandarden for vores borgere.
Hvad vil du gerne have, at danskerne skal vide om Ukraine?
Jeg vil have, at danskerne skal vide mere detaljeret om vores nye hold (partiets nye medlemmer i parlamentet, red), der i øjeblikket repræsenterer de ukrainske myndigheder.
Her i 2019 har Ukraine været i stemmeboksen til både det demokratiske præsidentvalg og senere parlamentsvalg. Faktisk ændrede resultatet generationers politik med en radikal forfriskning af de ukrainske myndigheder med nye unge medlemmer, der står klar med en klar vision om de nødvendige reformer for at sikre økonomisk vækst i landet.
Det nye hold har den politiske vilje til at gennemføre de reformer i Ukraine, som vores land har ventet på i årevis. Der kan jeg for eksempel pege på jordreformen, der blev lanceret af det ukrainske parlament i november 2019. Og jeg håber, at den ved udgangen af året vil blive fulgt til dets logiske afslutning.
I dag er den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij 41 år gammel, Han vandt valget med en fantastisk opbakning på 73 procent af stemmerne. 41 år er forresten også gennemsnitsalderen for medlemmerne af det nye parlament. Sammensætning af parlamentet har forandret sig en hel del efter valget, hvor 80 procent er nye medlemmer, og mængden af kvinder er fordoblet. Det største og regerende parti i parlamentet er præsident-fraktionen “Folkets tjener”. Det nye Verkhovna Rada (det ukrainske parlament, red) demonstrerer imponerende effektivitet. Der er dannet en ny teknokratisk regering, og det centrale er, at alle magtgrene arbejder som et solidt team og har en fælles vision om, hvordan man kan nå deres mål.
Jeg ønsker også, at danskerne skal vide, at vores land har et stort investeringspotentiale. I dag er det lykkedes den ukrainske økonomi at komme sig efter chokket i 2014-2015, da vi som et resultat af den russiske føderations militære intervention og besættelsen af en del af vores territorium mistede 31 procent af vores bruttonationalprodukt på én gang. I de sidste to år har landet fortsat sin økonomiske vækst, og makroøkonomisk stabilitet er her for at blive.
På trods af afmatningen i den globale økonomi, der til en vis udstrækning lægger pres på den økonomiske situation i Europa, voksede Ukraines BNP i tredje kvartal af 2019 med 4,2 procent. En sådan vækst synes at være mere optimistisk end prognoserne fra både Verdensbanken og IMF for vores land. Jeg er virkelig overbevist om, at når vi gennemfører alle de planlagte reformer, har den ukrainske økonomi potentiale til noget endnu større.
Det siges, at Ukraine er et land med kontraster. På den ene side fastholder vores land støt positionen som en af de største eksportører af landbrugsprodukter i verden. Samtidig er markedet for it-tjenester hurtigt under udvikling, og i dag er vores land blandt de førende inden for it-outsourcing. I 2018 var eksporten af IT-produkter omkring 4,5 milliarder dollar., Industrien var nummer to i landet målt på mængden af eksport. Derudover vil jeg også gerne nævne, at Ukraine er et land med vidunderlige mennesker, talentfuld ungdom og imponerende muligheder.
Hvad vil 2020 eller fremtiden generelt bringe for Ukraine?
Jeg tror, at for de fleste af danskerne er Ukraine kendt for Euromaidan, hvor vores borgere gik på gaden og valgte Europa til i 2014, og dernæst besættelsen af en del af vores territorium i Donetsk og Lugansk-regionerne, der er kendt som Donbass, af Den Russiske Føderation, der også ulovligt annekterede Krim. Det har vores land aldrig anerkendt og vil heller aldrig acceptere det i fremtiden.
Derfor er mit største håb som parlamentariker, at det kommende år bringer vores land afslutningen på Donbas-krigen og mulighederne for genopretning af vores lands territoriale integritet.
Jeg vil gerne takke den danske regering for at have støttet Ukraine fra starten ved den russiske militære aggression på Ukraines område i 2014. Det er blandt andet ved danskernes vilje til at støtte EU’s sanktionspolitik mod Rusland og for den tekniske bistand, som den danske regering yder vores land til genopbygning.
Som parlamentsmedlem forstår jeg, hvad en kompliceret og kompleks genopretning af Ukraines territoriale integritet er. Jeg ved, at det vil være meget vanskeligt at nå dette mål uden stærk international støtte. Samtidig ønsker jeg som borger i Ukraine diplomatiske forhandlinger gennem internationalt pres på Den Russiske Føderation for at nå dette mål. Derved vil der ikke være noget, der forhindrer vores land i at udvikle sig og komme videre.