34-årige Anastasia og 26-årige Alexander mødte hinanden, da de var meget unge. Foto: Stefan Weichert

34-årige Anastasia er nødt til at have flere jobs for at klare sig i Ukraine. Hun mener, at der kun er rige og fattige i landet, og selv om hun er skeptisk, så håber hun på en bedre fremtid uden korruption. 

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen gået til 34-årige Anastasia, som Ukrainenu mødte på gaden i Kyiv, da hun kom gående med sin 26-årige mand Alexander. Hun har en 16-årig datter, der er et stort talent på klaver, og hun arbejder hårdt for at få tjene nok penge til dagen og vejen. 

Fortæl gerne lidt om dig selv?

Jeg har en 16-årig datter, som jeg virkelig gør alt, hvad jeg kan, for at hjælpe på vej frem i livet. Hun er så god til at spille klaver, og jeg forsøger at få hende så langt, som hun overhovedet kan. Hun synger om krigen i Donbass, som hun gerne vil have slutter. 

Ellers arbejder jeg med computere, mens min mand er fotograf. Vi er også startet med at lave dukker med hjerteformede hoveder, som vi har fået patent på. 

Du lyder til at have meget travlt. Kan du få det til at gå op i en højere enhed?

Ukraine er et meget svært land at leve i. Der er to typer i det her land. Der er de meget rige, og så er der de fattige. Vi har ikke en middelklasse, som du sikkert kender fra resten af Europa. Vi har store problemer med korruption, og at de rige bare bliver rigere. Jeg er derfor nødt til at have mit job, hjælpe min mand med sit og forsøge mig med de her bamser, mens jeg også hjælper min datter. I Ukraine kan du normalt ikke klare dig med kun et job. 

Vi har nu fået en ny præsident, og vi håber på, at det bliver bedre. Vi drømmer om det, men der er nok meget lille chance for, at det sker. Zelenskij (præsidenten, red) var en god skuespiller, men vi mangler stadig at se, om han er en god præsident. 

Hvordan mødte I hinanden?

Jeg mødte Alexander, da han var 16, og jeg var 24. Han var allerede fotograf og skulle tage billeder af min datter. Senere blev vi så et par, og vi passer enormt godt sammen. Vi elsker hinanden, og vi passer rigtig godt sammen som et makkerpar. Han tager billeder, mens jeg kan lave video til kunder og for at hjælpe min datter frem. 

Jeg håber ikke, at det er forkert af mig at spørge. Men der er lidt aldersforskel imellem jer. Hvordan ser ukrainere på det?

Det betyder meget lidt i Ukraine. Det handler om, at vi kan sammen. Vi har aldrig hørt det nævnt som et problem eller hørt nogen undre sig. 

Hør Anastasias datter synge og spille nedenunder: