Foto af Rodion Kutsaev hos Unsplash

Tirsdag er juledag i Ukraine, som ukrainerne ofte bruger med deres familier. Læs her om nogle af landet traditioner. 

Mens den danske jul er ovre, og folk er begyndt at arbejde igen, så er julen i Ukraine først lige begyndt. De fleste ukrainere er ortodokse kristne, og de fejrer først jul den syvende januar, som er en helligdag i Ukraine. Faktisk fejrer de ortodokse ukrainere julen helt frem til den 14. januar. 

Her bruger de tiden på at besøge venner og familie, som vi kender det fra Danmark, men hvorfor fejrer de først jul nu? Den ortodokse kirke i Ukraine bruger en anden kalender end i Danmark – kaldet den julianske kalender.

Ifølge vores kalender falder julen på den 25. december, men da kalenderen i Ukraine er anderledes end den, vi kender i Danmark, bliver det først jul for ukrainerne den syvende januar i vores kalender. 

I Ukraine starter festlighederne faktisk allerede dagen før jul – den sjette januar, hvor familien mødes og spiser 12 retter mad, der traditionelt set er uden kød for at minde Jesus fødsel. Oprindeligt skal folk faste helt indtil den første stjerne kan ses på himlen om aftenen, som symboliserer de Vise Mænds rejse for at finde Jesus. De 12 retter symboliserer de 12 apostle. 

Retterne er blandt andet “kutia” – der er en form for grød, mens andre retter primært baseres på svampe, rødbede-suppe såsom borsch, dumplings, kålruller og specielt brød. Normalt vil der også være en speciel juledekoration på bordet bestående af hvede-planter, som symboliserer de store marker i Ukraine og er en hyldest til ens forfædre. 

Sang i løbet af aftenen

Ofte synger ukrainerne også julesange i løbet af juledagene. Det gør de både hjemme med familien og venner, men også ved at gå fra dør til dør og synge for hinanden. Det er ifølge ukrainsk tradition vigtigt at invitere den primære mandlige sanger ind først, når nogen står og synger uden for ens dør, da han vil bringe fred og velstand til huset. 

Derfor er julen stor i Ukraine

Det er nemt at se i gadebilledet i Kyiv, at julen er en vigtig højtid. Blandt andet er det store juletræ i Kyiv blevet kåret, som det femte bedste i Europa, og der er generelt pyntet flot og i byen, der summer af liv.

Ifølge nogle kilder er grunden til, at julen er speciel vigtig for ukrainerne, at julen blev gemt væk under Sovjetunionen, og folk derfor større pris på den nu. 

Da Ukraine fik selvstændighed i 1991, blev den 7. januar gjort til en helligdag. 

Det ukrainske media Ukraine Today lavede for et par år siden en video, hvor de satte fokus på julen i Ukraine. Du kan se den her: 

Kilder til artiklen: Ukraine Today, Unian, Kyiv Post, whychristmas.com, timeanddate.com, wikipedia.