
Kiev: Fysisk vold, afskærmning fra interviewpersoner og generel chikane er en del af hverdagen for journalister i Ukraine, fortæller journalister og organisation til Ukrainenu.
Ukrainenu kunne tidligere fortælle, hvordan Ukraine hvert år har mellem 70 til 90 tilfælde af fysisk vold mod journalister. Det har fået det ukrainske journalistforbund NUJU til at appellere for, at der bliver gjort mere for at sikre pressefriheden i landet, hvor journalisten Vadym Komarov, der blev overfaldet i foråret, er det seneste tilfælde med dødelig udgang.
Han blev banket med et metalobjekt dagen efter, at han på Facebook annoncerede planer om at afsløre korruption på sportsskoler.
Men der er langt fra kun problemer med fysisk vold i Ukraine, lyder det fra to journalister, som Ukrainenu har snakket med. Volodimir Timofíychuk er undersøgende journalist hos den ukrainske tv-kanal 1+1, og han oplever trusler i hverdagen.
“Jeg har arbejdet på flere sager over årene, hvor jeg er blevet truet med vold, og jeg er da også selv nødt til at tage mine forholdsregler, men det er langt fra det eneste problem, vi har her i landet,” siger han til Ukrainenu.
LÆS OGSÅ: Journalistikken er under pres i Ukraine
Afskærmning af journalister
Blandt andet har han selv oplevet, hvordan han tilbage i foråret blev afskærmet fra at interviewe den daværende minister for retfærdighed Pavel Petrenko efter et pressemøde. Her gik en af ministerens mænd ind og skærmede for Timofíychuk.
Se epioden nedenfor.
“De vidste, at jeg ville stille kritiske spørgsmål, og derfor reagerer de sådan, men det skal ikke være sådan. Det må vi få gjort noget ved,” siger Timofíychuk, der har oplevet lignende ting før.
Han meldte episoden til politiet, men ikke har fået noget ud af det.
“Det store problem her i landet er, at der ikke er nogen konsekvenser. Politiet gør meget lidt ved sagerne, og det gør journalister til oplagte mål, da de ikke har nogen beskyttelse,” siger han.
Den opfattelse deler det ukrainske journalistforbund NUJU, der, i deres årlige rapport over pressefriheden i landet, peger på, at politiet sjældent udfører deres arbejde.
“Måske er det kun et arbejde for mænd”
En af de journalister, der har mærket den fysiske vold, er Bilera Darina, der tidligere arbejdede for tv-kanalen NewsOne. Hun blev angrebet under en demonstration sidste år, hvor en demonstrant gik til angreb af flere omgang og slog hende i ansigtet.
Det skete muligvis, fordi personen har opfattet NewsOne som en pro-russisk tv-kanal, fortæller Darina, der er rystet over, at der var så meget politi til stede under demonstrationen, men at de ikke greb ind.
“Jeg kan ikke lide at tænke på episoden. Den gjorde mig bange for at gå udenfor en dør i lang tid, da gerningsmanden stadig gik fri, og jeg derfor var bange for, at han ville komme efter mig,” siger Bilera Darina, der med hjælp fra NewsOne fik startet en sag mod manden.
Hun har siden forladt tv-kanalen og fået hjælp til at komme videre. Selv om hun vil ikke udelukke at vende tilbage som journalist, er det muligt, at hun finder noget andet at lave.
“Jeg må sige, at jeg tænker lidt, at måske dette fag egner sig bedre for store, stærke mænd,” siger hun.