Constantine Vasuk, der direktør for It Ukraine. Foto: Stefan Weichert

Der bliver presset på for mere uddannelse, og der bliver fokuseret på at trække udenlandske it-folk til Ukraine, hvor der er lav skat og billige forhold. 

Den ukrainske it-sektor voksede med 30 procent sidste år og gennemgår generelt en rivende udvikling, hvor flere udenlandske virksomheder etablerer sig i Ukraine, men det er ikke sikkert, om udviklingen vil fortsætte. Flere organisationer og iagttagere såsom Dansk Industri har udtrykt nervøsitet over, om der fortsat i fremtiden vil være nok veluddannede it-folk i Ukraine til at møde efterspørgslen. Den bekymring deler IT Ukraine, der er en sammenslutning af it-virksomheder i landet. 

It Ukraine forklarer til Ukrainenu, at der i øjeblikket bliver uddannet 23.000 i sektoren om året, mens efterspørgslen er på hele 40.000 it-folk. Det presser lønninger op i Ukraine, hvor nye tal ifølge Unian viser, at gennemsnitslønnen i branchen steg med 22,9 procent sidste år til 7.300 kroner. IT Ukraine tror dog stadig på, at Ukraine har potentialet til også at kunne levere nok arbejdskraft i fremtiden, men der er behov for nogle tiltag, lyder det. 

“Der er behov for, at der etableres flere universiteter – både offentlige og private,” siger Constantine Vasuk, der direktør for It Ukraine, der har omkring 50 procent af it-virksomhederne i Ukraine som medlemmer og løbende er i dialog med regeringen. 

Han peger på, at it-sektoren er attraktiv, hvis man vil have en god indtægt i fremtiden. IT Ukraine samarbejder blandt andet med Kyiv-Mohyla Academy (NaUKMA) og bruger ressourcer på at sætte fokus på behovet for flere uddannelsessteder. 

Det danske spil Mapstrike, der ventes at blive lanceret til foråret, har ukrainske spiludviklere til det tekniske arbejde. Billige, dygtige og fleksible, lyder det fra ejerne. Her ses medejer Ulrik Hunskjær til Outsourcing Forum i Lviv. Arkivfoto: Emil Filtenborg

Uddannelse er svær

Han oplever, at staten er for langsom til at udbygge uddannelsessektoren, men i stedet er der kommet en række private kurser og uddannelser til. IT Ukraine oplever også, at flere og flere vælger it til – også fra andre fag og som karriereskifte. Det er der brug for, slår Vasuk fast. Tal fra de ukrainske myndigheder viser nemlig, at generationen, der i dag er mellem 15 og 25 år, er meget mindre end de foregående.

“Hvis man er klog, har motivationen og kan noget engelsk, så er man meget attraktiv for it-virksomhederne,” siger Vasuk.

Det er dog ikke nok kun at flere i Ukraine uddanner sig inden for it, forklarer han. Hvis Ukraine også fremadrettet skal tiltrække nok arbejdskraft og fortsætte den gode udvikling i sektoren, så skal landet også være i stand til at tiltrække it-folk fra udlandet. It Ukraine fortæller, at en stor gruppe ukrainere tidligere flyttede til lande såsom USA for at arbejde i it-sektoren. De skal hjem, men Ukraine skal også være i stand til at trække udlændinge til.

“Leveomkostningerne i amerikanske byer såsom San Francisco er meget høj. En løn på omkring 5.000 dollar rækker ikke særlig langt. Vi arbejder på at overbevise flere om, at Ukraine er et godt sted for dem. Her er alting billigere, og de skal kun betale fem procent i skat, hvis de freelancer herfra,” siger han og forklarer, at IT Ukraine også er interesserede i Skandinavien, hvor de blandt andet har haft en handelsmission i Norge. 

Stor vækst i it-sektoren

Tal fra den ukrainske nationalbank viser, at eksporten af informationsteknologi i Ukraine steg med 30,2 procent til samlet cirka 28 milliarder kroner i 2019, hvilket fortsætter de gode tendenser fra 2018, hvor eksporten steg med 28 procent.

Den ukrainske it-sektor står i dag for omkring fem procent af det ukrainske bruttonationalprodukt, og giver 4,6 milliarder kroner i skatteindtægter til den ukrainske statskasse. Ifølge den britiske virksomhed PwC er den ukrainske teknologi-industri vurderet som den anden bedste i verden efter Indien i forhold til udlicitering af software udvikling.