Photo by Element5 Digital on Unsplash

Kiev: Der var små problemer med det ukrainske valg, men generelt blev valget afholdt fair, lyder det fra valgobservatører. 

Efter præsidentvalget i april blev afholdt uden den store fusk, var turen så kommet til parlamentsvalget søndag. Der fik præsidentens parti Folkets Tjener et kanonvalg og fik et absolut flertal. I dag meldte flere valgobservatører, at valget blev afholdt fair.

“Der var ikke nogle systematiske brud der kunne påvirke valgets resultat eller optællingsprocessen,” sagde Olga Aivazovska fra den ukrainske valgopservatør Opora. 

Hun fortalte videre, at det må siges at være en stor bedrift taget i betragtning af, at Ukraine netop afholdte præsidentvalg og generelt har en del interne problemer at se til. 

Få brud gennem valgkamp

Selv om der ikke var meldt om problemer på selve valgdagen, så var der problemer i løbet af valgkampen. Flere valgobservatører meldte om forsøg på at købe stemmer, og at nogle kandidater blev opstillet blot med det formål at chikanere andre. De kaldes såkalte klon-kandidater, da de har samme navn som en kendt kandidat i området og kun opstilles i håb om, at vælgere bliver forvirrede og kommer til at stemme på den forkerte. 

Derudover blev også manglen på frie medier meldt som et problem. I Ukraine er næsten alle medier støttet af en rigmand, som ofte har nogle kandidater, som de favoriserer. 

Derudover meldte organisationer om problemer med gennemsigtigheden af støtten til partierne, men det blev ikke fundet nødvendigt at give nogen straf i løbet af valgkampen.