Foto af Yassine Khalfalli hos Unsplash

Du kan i dag komme til Hviderusland, Belgien, Indien, Israel, Litauen, Moldova, Holland og de Forenede Arabiske Emirater. 

Det er over tre måneder siden, at der har været normale flyafgange fra Boryspil Lufthavn i Kyiv, men i dag er der internationale afgange. Der er fly til Hviderusland, Belgien, Indien, Israel, Litauen, Moldova, Holland og de Forenede Arabiske Emirater – i alt 15 fly i dag. 

Ukraine Business News citerer dog Pavlo Ryabikin, der er generaldirektør for lufthavnen, for at sige, at det kan være at flere afgange bliver aflyst i den næste tid, da det er usikkert, om selskaberne kan sælge nok billetter. Det kan derfor tage yderligere to uger før, at lufttrafikken er helt tilbage igen, forklarer han. 

Tilsyneladende har Albanien, Tyrkiet og USA godkendt, at Ukrainere igen kan besøge landene, mens EU vil holde grænserne lukkede for ikke EU-borgere indtil den første juli. Der kan være adskillige karantæneregler, hvis du rejser til de forskellige lande, og det er derfor vigtigt, at du holder dig opdateret hos ambassaderne og hos flyselskaberne.

Sikkerhedsregler i lufthavnen

Hvis du ender med at rejse, skal du have tålmodighed i Boryspil Lufthavn. Du kan kun få adgang til terminalen, hvis du har billet, værer maske og måler en temperatur på under 37,2 grader. Hvis du rejser til Ukraine, skal du have en helbredsforsikring som specifikt dækker Covid-19-behandling i Ukraine.

Derudover har det ukrainske sundhedsministerium besluttet at dele ankomne op i to grupper – en grøn og rød gruppe. Hver tredje dag vil ministeriet udsende en liste, hvor lande med en infektionsrate på over 40 per 100.000 borgere vil komme på en rød liste, mens lande med en lavere smitterate vil komme på en grøn. Hvis du ankommer til Ukraine fra et rødt land, skal du i to ugers karantæne i landet og skal downloade appen Diy Vdoma, som vil holde øje med, at du holder dig i isolation. Der er ingen karantæne, hvis du kommer fra et grønt land. Det er derfor vigtigt at holde øje med listen før afrejse. 

Videnskab.dk skriver, at Danmarks smittetryk ofte er under 10 nye smittede pr. 100.000 borgere, og det er derfor muligt, at danskere kan undgå karantæne ved ankomst. Reglerne ændrer sig dog hurtigt i øjeblikket, så det er vigtigt at holde sig orienteret.

Vi skal dog ikke forvente, at alt snart er tilbage til det gamle igen – blot fordi flytrafikken er ved at være på vingerne igen. Ukraine Business News citerer Ryabkin for at sige, at han først forventer, at flytrafikken er tilbage til 2019-niveau igen, når vi er i år 2023. 

Højere smitteantal

I den seneste tid er antallet af smittede i Ukraine også startet med at stige igen, hvilket kommer i takt med landets genåbning. I den sidste uge er det daglige nye antal smittede omkring 700, hvilket er cirka 50 procent over normalen. På samme tid er antallet af indlagte på landets hospitaler også steget, og det har fået regeringen til at true med at genindsætte flere af karantænereglerne. 

Det er dog ikke sket endnu, og det er usikkert, hvor stor en del af det større antal smittede blot kommer, fordi flere bliver testet i øjeblikket. Førstedamen i Ukraine Olena Zelenska er blevet smittet med virussen i ugens løb, og det ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har derfor aflyst alle sine møder udenfor Kyiv, da han selv frygter at være smittet. 

Mens flyselskaberne forsøger at komme tilbage til normalen, så kæmper også hotelbranchen i Ukraine en overlevelseskamp. Hotellerne i landet havde håbet på, at flere ukrainere ville rejse indenrigs i år, og at det kunne udligne en del af tabet fra de manglende udenlandske turister. Ifølge Interfax-Ukraine, der har talt med flere hotelkæder, er det dog ikke tilfældet. Mange hoteller har belægninger på 20 til 75 procent, hvilket er lavere end normalen – især når Ukraine netop er på vej ind i højsæsonen.