Foto af Thought Catalog hos Unsplash

Kiev: Man skal ikke have været længe i Ukraines hovedstad, før man lægger mærke til navnet Taras Shevchenko. 

En ny profil på Instagram skal genoplive digteren Taras Shevchenko – i hvert fald i den forstand, at profilen har til hensigt at give digterens arbejde nyt liv blandt ungdommen, skriver Kyiv Post. 

I skrivende stund har profilen 17.000 følgere, men det hele foregår på ukrainsk og russisk, så man skal holde tungen lige i munden for at følge med. 

Taras Shevchenko er sammen med Mikhail Bulgakov og Nikolai Gogol de helt store fyrtårne inden for ukrainsk litteratur. Taras Shevchenko har fået opkaldt metrostationer, universiteter og pladser efter sig. 

Kontroversiel for 200 år siden 

Taras Shevchenko blev født for 205 år siden. Som digter, filosof og forfatter har han haft stor betydning for det moderne Ukraine. Hans digte handlede særligt om landets ulykkelige historie, og han bliver anset som en af Ukraines store humanister. 

I 1847 blev han anholdt og sendt i militærtjeneste. Efter han fik friheden tilbage 10 år efter, var hans helbred ødelagt for bestandigt. Han døde fire år efter og blev begravet i byen Kaniv i det centrale Ukraine. 

Taras Sjevtjenko er ikke særligt stor i Danmark, men flere af hans værker er oversat til engelsk. Hvis man ikk har tålmodighed til digtning fra det 19. Århundrede, kan man se en buste af Ukraines nationalskjald i Østre Anlæg i København.