Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Der var meldinger over weekenden om endnu en tilbagetrækning ved fronten, men det er gået i hårdknude, lyder det. 

Efter den succesfulde tilbagetrækning af ukrainske styrker og separatister ved grænsebyen Zolote i Donbass-regionen, var det ventet, at endnu en tilbagetrækning ville finde sted mandag. Denne gang var der tale om byen Petrivske. I de sidste uger er der sket store tilnærmelser mellem Ukraine, separatisterne og Rusland, der alle siger, at de gerne vil have genstartet fredsforhandlingerne.

Mandag skete der dog ikke nogen tilbagetrækning ved grænsebyen Petrivske, og det er endnu usikkert, hvad det betyder for muligheden for fredsforhandlinger.

“Den ukrainske præsident har gentagne gange slået sit engagement fast til tilbagetrækning-processen i Petrivske. Men i dag har lederne af de samlede styrker (Ukrainske hær) ignoreret præsidentens ordrer,” lyder det fra Ruslan Yakubov, der er leder af Folkerepublikken Donetsks mission for kontrol og koordination i det besatte område, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass. 

Folkerepublikken Donetsk er en af de i alt to udbryder-regioner i Donbass-regionen.

Ukraine svarer igen

Den udmelding slår tvivl om, hvorvidt den ukrainske præsident har styr på sin hær, og det er i skarp kontrast til ukraines forklaring, der i stedet skyder skylden på separatisterne. Der har nemlig aldrig været nogen aftale om tilbagetrækning mandag ved byen Petrivske, lyder det fra den ukrainske hær. 

“Udmeldinger lavet af repræsentanterne fra de besatte autoriteter angående intentioner til at starte tilbagetrækning-processen på det tredje sted (Petrivske) er intet andet end endnu en provokation og historier rettet mod det internationale samfund,” lyder det fra det ukrainske militærs pressecentrer ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Det ukrainske militær slog dog fast, at Ukraine ønsker en tilbagetrækning, men at den først skal komme efter, at der har været ro uden skyderier nær Petrivske i en uge. De peger på, at der blandt andet er sket skyderier den 30. Oktober. 

Mærkesag for præsidenten

Tilbagetrækningen ved Petrivske er vigtig, fordi den bliver set som et skridt på vejen mod egentlige fredsforhandlinger i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland. Den ukrainske præsident har gjort det til sin mærkesag at stoppe krigen i Donbass-regionen, der har hærget siden 2014, da russisk-støttede separatister løsrev dele af regionen. 

Mere end 13.000 mennesker har mistet livet i konflikten ifølge FN. I oktober underskrev den ukrainske præsident den såkaldte Steinmeier-aftale, der gør det muligt at afholde valg i den besatte regioner. De kan så få en form for særstatus, hvis valget anerkendes af organisationen OSCE.