Foto af Randy Fath hos Unsplash

Det er ventet, at inflationen vil stige en smule i Ukraine i 2021, hvor det også forventes, at den ukrainske økonomi kommer sig efter corona-krisen. 

Den ukrainske forbrugerinflation stiger i disse måneder, skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. Inflationen i december 2020 – målt for året – var på fem procent, hvilket var noget højere end tallet for november, hvor inflationen blev målt til 3,8 procent. 

I perioden steg prisen for madvarer med 1,7 procent, mens prisen på æg steg med hele 16,1 procent og var det, som steg allermest. Prisen på en række fødevarer steg med alt fra 8,3 procent til 0,9 procent, hvor prisen på svinekød for eksempel steg med en procent. 

Prisen på tobak steg med 1,7 procent, mens prisen for tøj og sko steg med omkring 4,7 procent. Prisen på vand, elektricitet, gas og husleje steg kun med 0,1 procent. Prisen på brændstof steg til gengæld med hele 2,5 procent. 

Den stigende inflation er ventet i Ukraine. Den ukrainske regering forventer, at inflationen i 2021 vil ende på omkring 6,1 procent, mens regeringen har et håb om, at der vil komme gang i økonomien igen med en stigning i BNP på 4,6 procent. Derudover forventer regeringen, at valutakursen forbliver på omkring 28 UAH for en amerikansk dollar. 

Går mod et svært år

Ifølge Unian er ikke alle eksperter enige med regeringen. Nationalbanken forventer en stigning i BNP på fire procent, mens den International Valutafond regner med blot tre procent. Mere optimistisk er Serhiy Nikolaychuk, leder af macroøkonomisk forskning hos ICU, som regner med, at Ukraine BNP vil stige med hele 5,6 procent i 2021. 

Maksym Parkhomenko, der er analytiker hos Alpari, regner med blot en inflation på fem procent i 2021, mens den International Valutfond regner med en inflation på 7,1 procent. 

Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, skriver i en analyse, at selv om 2021 bliver bedre end 2020, der var hårdt ramt af corona-krisen, så bliver det stadigvæk et hårdt år. Han peger på, at manglen på retssikerhed i Ukraine i kombination med en stor usikkerhed om reformarbejdet i 2020 vil skræmme nogle udenlandske investorer væk.  

“Når man ser fremad, er Ukraines værste økonomiske problem fortsat fraværet af ejendomsrettigheder, hvilket fortsat hindrer investeringer af enhver art… Uden retsreform eller en forøgelse af investeringerne er der ringe grund til at forvente nogen økonomisk vækst ud over gevinsterne som følge af den forventede rebound efter coronavirus,” skriver Anders Åslund, der er ekspert i overgangen fra planøkonomi til fri markedsøkonomi.