Billede af skader fra brandene. Foto: det ukrainske indenrigsministerium.

Der er stadig store brænde i Zhytomyr-regionen i Ukraine, der ligger nord fra hovedstaden Kyiv og blandt andet truer Tjernobyl. 

De ukrainske brændfolk kæmper i øjeblikket en ihærdig kamp mod flere store brande, som hærger i Ukraine på anden uge og som blandt andet truer området omkring Tjernobyl. Her forsøger brændfolkene ihærdigt at undgå, at branden kommer til at true vigtige depoter med radioaktivt affald og selve atomanlægget, hvor atomkatastrofen indtraf i 1986. 

Den ukrainske indenrigsminister Arsen Avakov har udtalt, at det tyder på, at brandene er menneskeskabte. Derfor vil han nu sætte en undersøgelse i gang. 

“Den første (mulighed) er, at brandene brød ud som et resultat af stærke, tørre vinde, der har skadet højspændingsledninger. Dog er der nogle fakta, der giver grund til at tro, at det var en bevidst brandstiftelse,” sagde han ifølge Unian og slog fast, at der derfor lige nu er sat en undersøgelse i gang for at klargøre, hvad der er sket. 

Tidligere har der været spekulationer om, hvorvidt branden kunne være startet på grund af afbrænding af haveaffald. Avakov udelukker dog heller ikke, at det kunne være sket ved et uheld, hvor han blandt andet udtaler: “Når unge mennesker har det sjovt på mærkværdige måder i tørt vejr, så kan de ved et uheld sætte ild til græs”

Stadig brande i Tjernobyl-området

Avakov oplyser, at der stadig arbejdes på at slukke brandene i den lukkede 30-kilometer-zone omkring Tjernobyl, mens de største brandemer længere vest på, som – afhængig af vindretningen – kaster røg hen over Kyiv. Luftforureningen i Kyiv var henover weekenden den værste i verden. På appen AirVisual kunne man se flere målinger af luftkvaliteten på alt fra 195 til 444 på skalaen, der går fra 0-500. 

Ukraine har haft en meget mild vinter med høje temperaturer og næsten ingen nedbør. Det giver gode forhold for skovbrande, lyder det fra indenrigsministeren, der melder, at brandene i Tjernobyl er under kontrol.

De første brande i Tjernobyl udbrød den 4. april. Tirsdag lykkedes det endeligt i samarbejde med vejret at få dæmmet op for spredningen af ilden, der var begyndt at nærme sig den store by Pripjat, der blev evakueret i 1986 på grund af ulykken.

Ilden var også begyndt at nærme sig nogle af de depoter, hvor radioaktivt affald opbevares. Ifølge myndighederne har der ikke på noget tidspunkt været stor fare for radioaktiv forurening uden for zonen. Tjernobyl-brandene er udover at være en potentiel miljøkatastrofe også til fare for landets største turistattraktion. Sidste år besøgte mere end 120.000 mennesker området, hvor man blandt andet kan se flere steder kendt fra HBO-serien Chernobyl og den enorme sarkofag, man har bygget over den ødelagte reaktor.

Foto: kyivcity.gov.ua