Foto: Eugene Kozlovsky fra Pixabay.

IMF’s repræsentant i Ukraine, Goesta Ljungman, siger, at IMF agter at fortsætte samarbejdet med Ukraine.

Forholdet mellem den Internationale Valutafond og Ukraine har været under pres det seneste års tid, men hvis det står til IMF, skal samarbejdet fortsætte trods de vanskeligheder, der har været i årets løb. Det skriver Ukrinform.

Diskussioner mellem IMF og regeringen er lige nu på vej, hvor en ny plan for reformer blandt andet er på bordet. Reformer er altid krav, når IMF giver lån, ligesom det også var en del af aftalen for første tranche af IMF-lånet, som Ukraine modtog i år.

Sidst stillede IMF nemlig krav om, at Ukraine skulle vedtage en ny banklov, der skulle hindre oligarken Igor Kolomoijski i at få PrivatBank tilbage, samt en ny jordreform, der skulle muliggøre salget af landbrugsjord.

Tovtrækkeri

I juni modtog Ukraine den første tranche af et i alt fem milliarder dollar stort lån. Den første udbetaling var på 2,1 milliarder USD. Det kom i kølvandet på en tumultarisk periode, hvor den ukrainske regering skulle gennemføre de to førnævnte reformer.

Reformarbejdet begyndte allerede sidste efterår, men af ukendte årsager skete der ikke noget henover vinteren, og flere ukrainske parlamentarikere var allerede begyndt at tale om, at de kunne klare sig uden IMF.

Så kom coronakrisen, og reformerne begyndte at rulle igen, men resultatet af særligt jordreformen var ikke helt så vidtrækkende, som det først var blevet fremlagt.

Bankbøvl

Reformerne var dog gode nok til, at IMF godkendte det og udbetalte den første del af lånet. Lånet skulle egentlig gå til reformarbejde, men bliver nu brugt til at stabilisere økonomien efter coronakrisen.

Det kom dog også med yderligere krav: Præsident Zelenskij og parlamentet skulle lade centralbanken være i fred og lade dem arbejde uafhængigt. Der gik dog ikke længe før nationalbankens leder gik af.

Ifølge ham var det på grund af politisk pres, hvilket fik IMF, ledende erhvervsfolk og andre organisationer til at udtrykke bekymring for, om Ukraine gik i den forkerte retning på pengepolitikken.