Foto: Eugene Kozlovsky fra Pixabay.

Ukrainerne og den Internationale Valutafond (IMF) er kommet frem til en aftale om et 5 milliarder dollar stort lån. 

Der er enighed mellem Den Internationale Valutafond (IMF) og Ukraine om et lån til Ukraine på 5 millarder USD (ca. 34 milliarder kroner). Det skriver Kyiv Post på baggrund af en udtalelse fra Ivanna Vladkova Hollar, der har ledet et forhandlingshold for IMF.

“IMF og de Ukrainske myndighder har nået til enighed om økonomiske politikker for en 18-måneders aftale (…) Det vil sikre, at Ukraine er godt på vj til fortsat vækst og flere brede reformer på den anden side af krisen,” skriver Hollar.

Pengene skal primært gå til at understøtte det ukrainske statsbudget, der selv med optimistiske briller på kommer til at gå i et større underskud i år, efter at også Ukraine har set sig ramt af coronakrisen.

Lang tids tovtrækning 

IMF-aftalen er faldet på plads efter længere tids tovtrækning, hvor IMF har krævet flere reformer af ukrainerne. Det drejer sig blandt andet om en jordreform, der skulle gøre det muligt at sælge landbrugsjord.

Derudover skulle der også presses en ny banklov igennem. Loven bliver i folkemunde kaldt anti-Kolomojski-loven, fordi dens primære sigte er at gøre det umuligt for oligarken Igor Kolomojski at få PrivatBank tilbage.

Banken blev privatiseret for fire år siden efter, der blev afsløret bedrageri for milliarder. Kolomojski bliver også trukket for retten i flere lande, men han har stadigvæk indflydelse, som han har brugt til at forhale afstemningen.

Eksporten falder med otte procent

IMF-aftalen kommer på et godt tidspunkt for Ukraine, der ligesom resten af Ukraine er inde i en krise af et omfang, verden ikke har set længe. Maryna Khorunzha fra Trade+ International Trade Research Center forudsiger, at den ukrainske eksport måske falder med otte procent i 2020. Det skriver Unian.

Det er særligt eksporten til Rusland, Polen, Italien og Ungarn, der kommer til at lide mest, imens Tyrkiet, Tyskland, Egypyten, Indien, Holland og Spanien bliver “moderat” reduceret. De mindst ramte markeder bliver ifølge Unian Kina og Hviderusland. 3

Selv om coronavirussen har fået sat de flest lande i karantæne, så ser det ud til, at livet, som vi kender det, er begyndt at vende tilbage. I Ukraine er der begyndt at komme lempelser, og dermed kan økonomien begynde at gå fra ren overlevelse til udvikling igen.