Foto: PublicDomainPictures / Pixabay.com

IMF er langt fra tilfredse med, at Smoliy bliver skiftet ud på posten som leder af den ukrainske Nationalbank. IMF slår fast, at en fremtidigt samarbejde med Ukraine kræver bankens uafhængighed. 

Den Internationale Valutafond, IMF, var i første omgang tavs efter, at den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy valgte at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”. Han mener, at der er et politisk pres for at styre den ellers uafhængige Nationalbank, NBU, og det vil han ikke stå model til. Det har fået flere til at spekulere i, om IMF vil trække deres fem milliarder dollar store lån til Ukraine, som kom i stand i forbindelse med corona-krisen for at stabilisere Ukraines økonomi. 

Nu har IMF været ude at slå fast, at et fremtidigt samarbejde med Ukraine kræver, at NBU stadig er uafhængig fra politisk indflydelse, og at der skal sikres en flydende valutakurs og fastholdes nogle mål for inflationen. 

“Fonden har støttet Ukraine med at udvikle en velafbalanceret ramme for NBU’s uafhængighed og ansvarlighed. Vi er også overbeviste om, at centralbankstyringsmodellen og den monetære og finansielle sektorpolitiske ramme tjener Ukraines økonomiske interesser,” sagde IMFs repræsentant i Ukraine Goesta Ljungman torsdag ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian

”Men for at denne model skal fungere, skal centralbanken føle sig sikker på, at de kan tage vanskelige – men nødvendige – beslutninger uden politisk motiverede reaktioner. Centralbankens uafhængighed er ikke kun et abstrakt, teoretisk koncept, der kan bøjes og vrides for at passe til enhver realitet. Der er veletablerede forbindelser mellem centralbankens uafhængighed og økonomiske resultater,” sagde Ljungman, der ikke oplyser, om IMF kan finde på at trække de næste låneudbetalinger til Ukraine, som det rygtes i pressen. 

Bekymring over den politiske indflydelse

Valeria Gontareva, der tidligere har været guvernør for Nationalbanken, har sagt, at den Internationale Valutafond, IMF, bør overveje at suspendere deres betalinger til Ukraine. Det mener hun, at IMF bør gøre, da et af IMFs krav for det fem milliarder dollar store IMF-lån var Nationalbankens uafhængighed. 

Hun mener, at Zelenskijs hold “narrede IMF. De ventede, indtil de havde den første tranche af IMF-lånet, og derefter satte de mere pres på Smoliy”

Gontareva er ikke den eneste, der har været ude med kritik af de politiske ambitioner om at påvirke Nationalbanken. Flere investorer har også været ude med kritik, og nogle investorer har sat fremtidige investeringer på hold. Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer Nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån. 

Zelenskij: Vil sikre uafhængighed

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij var i sidste uge ude at sige, at han vil sikre Nationalbankens uafhængighed. Onsdag var han dog også ude at sige, at han blandt andet gerne ser en ny kurs for den ukrainske valuta hryvnia, som han mener bør ligge på 30 hryvnia til en amerikansk dollar. Det har skabt forvirring.

”Vi har kæmpet for dette lige fra begyndelsen af min periode, siden (sidste, red.) sommer… Vi fortalte alle: hvordan kan vi leve, hvis vores budget beregnes til en sats på hryvnia 30 pr. 1 dollar, og du kan se, hvilken hryvnia vi har? Vi fik at vide, at dette er markedsforhold, banken er uafhængig osv,” sagde præsidenten.

Ukraine Business News skrev torsdag, at sikkerhedstjenesten i Ukraine, SBU, har været ude at advare flere kritikere om, at de skal passe på med at udtale sig om Ukraine på en måde, som kan skade landet sikkerhed. Det er blevet set som en trussel mod de kritiske stemmer mod politisk indblanding, og det er ikke blivet taget godt imod.  

”SBU’s kommentarer til Gontareva ser måske sjove ud for internationale observatører, men de er endnu den sidste kilde til bekymring for os…Sådanne “advarsler” fra et retshåndhævende organ, der overskrider dens grænser i et demokratisk samfund, blev ikke fremsat i Ukraine, selv under Janukovitj-administrationen, kendt for sit autokrati,” siger Alexander Paraschiy, der er analytiker hos Concorde Capital. 

Han er også bekymret over, at den ukrainske præsident vil svække hryvnia for at få gang i økonomien, printe flere penge og hæve inflationen i landet fra de nuværende to procent til ti procent.

“På mellemlang sigt kan en sådan gennemgang af mål føre til store ubalancer, herunder høj inflation og valutachok. Sådanne risici gør som minimum Ukraines obligationer i lokal valuta uattraktive for investorer lige nu,” siger han ifølge Ukraine Business News