Foto af Kelly Sikkema hos Unsplash

Ifølge flere iagttagere er IMF-lånet snart på plads, og det vil give en kærkommen håndsrækning til den ukrainske økonomi, som er ramt af corona-krisen, men ikke alle er tilfredse med regeringens planer for at bruge pengene. 

Antallet af bekræftede tilfælde af coronavirus steg til 804 torsdag morgen, og hver dag koster det landet dyrt at opretholde karantænen for at begrænse smitten i samfundet. Ukraine har hårdt brug for penge, og nu virker det som om, at et lån fra den internationale valutafond IMF er tæt på. 

I hvert fald, hvis man spørger Danylo Hetmantsev – leder af den committeen for finans i det ukrainske parlament. Han forklarer til Radio NV, at hvis parlamentet giver sin endelige godkendelse af lovgivningen, der forhindrer, at oligarken Ihor Kolomojski kan få PrivatBank tilbage, så vil der komme fire milliarder dollar fra IMF i første omgang og yderligere fire senere. Han forventer også en milliard fra Verdensbanken og 500 millioner euro fra EU. 

“Hvis vi får denne finansiering, så kan vi roligt komme igennem krisen, der har ramt hele verden,” sagde Yakiv Smoliy, der er guvernør i den ukrainske nationalbank ifølge Ukraine Business News. 

Problemerne i Ukraine er store

Analysefirmaet Rating Group har lavet en spørgeundersøgelse, der viser, at 60 procent af de adspurgte ukrainere kun har nok på kistebunden til at klare karantænen i yderligere en måned, mens kun 16 procent har penge nok til at klare sig i to måneder. En tidligere undersøgelse af marketingbureauet Gradus viser, at 57 procent af borgere i Ukraine ikke kan klare sig længere end yderligere to uger – og derfor ikke hele karantæneperioden.

Ukrainenu har tidligere talt med Tymofiy Mylovanov, der er økonom, tidligere lektor på Pittsburgh University og tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine. Han slog fast, at hvis de ukrainske politikere ikke enten afbryder karantænen eller giver direkte økonomisk hjælp til borgerne, så vil der ske “optøjer” i Ukraine, da borgerne har hårdt brug for penge og ikke bare kan blive hjemme uden en indkomst. 

Indtil videre er sådan et program ikke på plads, forklarer han, mens regeringen har planlagt at forlænge karantænen til den 12. maj. Mylovanov fortalte Ukrainenu, at manglen på støtte til de ukrainske borgere vil komme til at påvirke udenlandske virksomheder i Ukraine såsom danske. Hvis landet ikke får skabt større stabilitet, forklarer han, vil det skade valutaen, skabe oprør i landet og generelt lede til yderligere kriminalitet. 

Pengene kan bruges til at betale gæld

Alexander Paraschiy, der er leder af research-afdelingen hos Concorde Capital, forklarer ifølge Ukraine Business News, at et IMF-lån – på i første omgang fire milliarder dollar – vil være nok til, at Ukraine kan betale sine gældsforpligtelser i 2020 på i alt 3,9 milliarder dollar. Det vil “fuldstændig løse Ukraines likviditetsproblemer i dette år”, sagde han. 

Ifølge Ukraine Business News planlægger den ukrainske premierminister at skaffe arbejde til arbejdsløse ukrainere ved blandt andet at lave og reparere veje plus fortove. Derudover har den ukrainske regering godkendt “en social og økonomisk garanti” for virksomheder i Ukraine. Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian sætter Ukraine en række tiltag i gang for at hjælpe erhvervslivet. Her kan du se nogle af de tiltag.

  • De fjerner midlertidigt bøder for manglende betalinger for flybrændstof, og det bliver ulovligt at stige renten på lån. 
  • Lokale myndigheder får muligheden for at sænke skatter og afgifter for at hjælpe virksomheder og borgere. 
  • Indtil den 30. juni vil der ikke være nogen kontrol med virksomheder, hvis det ikke direkte sker af staten. 
  • Bøder for sene betalinger af skat og social forsikring er midlertidigt suspenderet frem til den 31. maj. 
  • Det er muligt, at virksomheder kan betale slippe for at betale noget skat ved at bruge pengene på kampen mod coronavirus. Det er lidt uklart, hvad der her menes. 
  • Landeskat og ejendomsskat vil for april blive i de lokale budgetter. 

Du kan læse mere om tiltagene hos Unian her. 

Ifølge flere virksomheder, som Unian har talt med, er det dog ikke nok. Blandt andet er European Business Association utilfredse med, at ikke alle tiltag, der skal fjerne muligheden for bøder i karantæneperioden er en del af pakken. Derudover har flere borgmestre udtrykt utilfredshed med, at hjælpepakken ikke kommer med yderligere penge til kommunerne, da de frygter ikke at kunne betale læger, undervisere, socialarbejdere og medarbejdere i transportsektoren og forsyningssektoren løn i karantæneperioden.