Foto af Helloquence for Unsplash

Kyiv: Det længe ventede lån til Ukraine er tættere på, men landet skal først have løst problemerne med Privatbank, lyder det fra IMF.

Reformer koster penge, og derfor har Ukraine længe været interesseret i at sikre sig et lån hos den Internationale Valutafond, IMF. Fonden har før været på besøg i Ukraine, og IMF melder, at der sker fremskridt i at få godkendt Ukraine. 

“Som jeg har sagt tidligere. Ukraine har nået et betydeligt niveau af makroøkonomisk stabilitet. Jeg mener, at det er vigtigt at holde det,” sagde Poul Thomsen, leder af IMF’s europæiske afdeling ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. 

Lånet skal løbe over tre år, og Ukraine håber, at det bliver på omkring 53 milliarder kroner, mens IMF endnu ikke vil melde noget ud. Thomsen peger i stedet på, at det er vigtigt, at Ukraine fortsætter med reformerne, hvor han nævner kampen mod korruption og mere åbenhed i markedet som vigtige punkter med henvisning til den omdiskuterede landreform. 

Landreformen har længe været et mål for den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk, der vil gøre det muligt for udenlandske borgere at opkøbe jord i Ukraine. Det er blandt andet noget, som kan skubbe gang i den økonomiske udvikling, mener Honcharuk.

Banken spøger

Men mens IMF-lånet meldes tæt på i de ukrainske medier, så er der stadig problemer. IMF peger på, at det er vigtigt at få afklaret, hvad der sker med den ukrainske bank Privatbank og generelt vil de have styr på den ukrainske banksektor. 

Privatbank tilhørte tidligere oligarken Ihor Kolomojski, men han blev frataget banken i 2016 efter beskyldninger om svindel med bankens midler. Kolomojski forlod i løbet af sagen Ukraine, da han, ifølge ham selv, var i fare for at blive anholdt i et politisk spil i Ukraine. 

Da Volodimir Zelenskij blev valgt som ukraines nye præsident i foråret, valgte Kolomojski at vende tilbage til Ukraine med målet om at få Privatbank igen. Kritikere af oligarken frygter, at Zelenskij er en marionetdukke for Kolomojski, som de mener står bag Zelenskij økonomisk. Flere iagttagere bed derfor mærke i, at oligarken pludselig vendte tilbage, da Zelenskij blev valgt som ukraines nye præsident.  

Ifølge Kateryna Rozhkov, der er stedfortræder for lederen af den ukrainske centralbank, er IMF bekymret over oligarkernes indflydelse i Ukraine, og det skulle være en af knasterne, før et lån kan blive godkendt. 

“IMF vil have et stærkt signal fra regeringen om fortsat administrativ selvstændighed i Privatbank,” sagde hun ifølge Reuters.