Foto af Oleg Laptev hos Unsplash

Det har længe været rygter om, at svenske IKEA ville komme til Ukraine, men nu skulle den være god nok, selv om det i første omgang bliver i en online version. 

I årevis har rygterne svirret om IKEAs indtog i Ukraine, og flere gange har kæden været tæt på uden, at det er blevet til noget. Nu melder IKEA, at de åbner for online-salg i Ukraine i de kommende dage, og at der stadig er planer om en fysisk butik senere hen. 

“IKEA bekræfter dets engagement i Ukraine og planerne om at lave en række funktionelle produkter med attraktive designs og til overkommelige priser til så mange ukrainere som muligt. Nu er vi aktivt ved at arbejde på at indtræde i det ukrainske marked med en online-butik… Nu gør vi alt overhovedet muligt for at officielt åbne for online-salg i Ukraine i de næste få dage,” siger Florian Mellet, leder af IKEA i Ukraine, ifølge Kyiv Post

Det kan måske svært for danskerne at forstå betydningen af IKEAs indtog på det ukrainske marked, men det er noget, som der bliver talt lystigt om. IKEA bliver af mange set som en konkret eksempel på landets fremdrift. Allerede i 2017 havde IKEA planer om at etablere en butik i Kyiv, men noget kom i vejen, og indtoget blev udskudt til 2019. Senere blev det så til 2020, men her har corona-krisen midlertidigt bremset planerne om en fysisk butik.

Du kan allerede få IKEA i Ukraine

Hvis man går en tur rundt i Ukraines hovedstad Kyiv, kan man allerede støde på skilte med det kendte IKEA-logo. Og indenfor er det også muligt at få fat i flere af deres produkter, men butikkerne er ikke officielle og priserne er ofte meget høje. Der er nemlig et marked for at købe IKEA-møbler i udlandet – i lande såsom Polen – og importere dem til Ukraine, hvor møblerne bliver solgt af butikker rundt om i storbyerne. 

Det vil nu ændre sig, når IKEA kommer til Ukraine officielt. Priserne må forventes at være noget lavere, så flere ukrainere kan have mulighed for at handle. Generelt er priserne på møbler i Ukraine høje – måske ikke for danske standarder – men for ukrainerne, og derfor håber mange på, at IKEA kan presse priserne på markedet. Danske Jysk er allerede i Ukraine, og den danske gigant kan derfor også forvente øget konkurrence i Ukraine.  

Det er endnu uklart, hvornår IKEA vil åbne sin første fysiske butik i Ukraine, men sidste år meldte koncernen ud, at de ville åbne den første fysiske butik i foråret 2020. Det blev ikke til noget, da corona-krisen kom og har gjort fremtiden usikker. Dog er det stadig IKEAs plan at åbne en butik eller flere butikker senere hen, men de har ikke meldt ud hvornår. 

Tidligere har der været flere meldinger om, at IKEA allerede er ved at ansætte personale i Ukraine. Det har Unian blandt andet skrevet om.

IKEA har fysiske butikker i over 27 lande på verdensplan.