I Ukraine er SMV’er lig høj teknologi

Af Direktør i Nordic Dairy Technology, Jon Fosse

Som direktør i Nordic Dairy Technology er jeg netop vendt tilbage fra Ukraine, hvor jeg fulgte op på vores produktion. Vi har netop igangsat produktionen af et anlæg til produktion af grillost – det første af sin slags i verden. At valget er faldet på Ukraine skyldes dels, at omkostningerne er lave og medarbejderne højt kvalificerede, og dels at det teknologiske niveau i Ukrainske SMV’er er overraskende højt.

I NDT laver vi produktionslinjer til osteproduktion. Vi er dedikerede til at nedbringe ressourceforbrug og spild for på den måde at optimere produktionen og profitten gennem bæredygtighed. Derfor er det vigtigt for os, at vores produkter fuldt ud lever op til vores kvalitetskrav.

Hos vores ukrainske leverandører er der ikke noget Sovjet-tid tilbage. Her står de samme maskiner, som man ville finde hos en dansk virksomhed, men der er en lille forskel. I Ukraine specialiserer SMV’erne sig i enkeltprocesser, som de til gengæld forsøger at gøre med den højest mulige kvalitet. Mens man Danmark i højere grad forsøger at holde alle processer indenfor virksomhedens vægge, arbejder ukrainske SMV’ere sammen i netværk, der tilsammen leverer et meget højt niveau af know-how.

Til at producere vores anlæg er der som eksempel både brug for lasercutting, maskinbearbejdning, bøjning, bukning og punching af huller i rustfrit stål. Vi indgår vores aftale med en enkelt leverandør, der så har et netværk af SMV underleverandører, der indgår i produktionen.

En del af vores anlæg skal produceres efter mål og metoder, der ikke er standard, men det er ikke noget problem for vores leverandør. Nærmest som i en blodåre fordeles produktionen af vores anlæg til grillost blandt ukrainske SMV’ere.

I Ukraine besøgte jeg denne gang tre virksomheder, og det var med stor begejstring, at jeg mærkede den vilje og det engagement, virksomhederne har til at lære nyt og sikre, at kvaliteten lever op til vores forventninger.

Den tilpasningsvilje til ikke-standard produktion er ikke altid let at finde i Danmark, men i Ukraine er det en del af virksomhedernes tilgang.

Holdning i Ukraine er: ”Vær sød at fortæl os, hvad du har brug for. Vi vil så gerne lære nye ting og teknikker.”

I kombination med netværksopbygningen, kan de i princippet levere alt, hvad vi har brug for.

Det som kan være en udfordring er anskaffelsen af komponenter. Det kan tage lidt længere tid, hvis man ikke arbejder med standardstørrelser på de rustfri stålplader eller fittings.

I Ukraine kan man skulle vente er par uger på de dele, hvor man i Danmark har næsten dag til dag levering, men fordi Ukraine er så nær Danmark, kan specialkomponenter fragtes herfra til Ukraine på to til tre døgn, hvis tiden er en begrænsende faktor.

Da vi nu producerer det første anlæg til grill-ost af sin slags, er det ikke kun vores ukrainske leverandører, der er i en læreproces. Det er vi også hos NDT.

Når først vores supply chain er sat op, forventer vi, at produktionen bliver endnu billigere.

Før i tiden skulle man selv have maskinerne med til Ukraine. I dag er ukrainske SMV’er topmoderne specialister, der i princippet kan producere alt det, vi kan få brug for.

For os hos NDT er det en kæmpe styrke, når vi udvikler og videreudvikler produktionsanlæg til osteproduktion.