Foto af Valery Sysoev hos Unsplash

Det kan være svært at få et overblik over, hvor meget coronavirussen rent faktisk vil koste Ukraine, men en del eksperter har givet bud. Få et overblik her. 

Næsten 100 er smittede med coronavirus i Ukraine, og mange arbejdspladser og transportmuligheder er lukket ned i landet. Det skader økonomien, hvor blandt andet den ukrainske valuta hryvnia er under pres og taber værdi til den amerikanske dollar. Det kan være svært at få et overblik over, hvor meget virussen kan koste den ukrainske økonomi, men Ukrainenu giver dig her et overblik over forskellige eksperters bud. 

Ukrainenu har tidligere interviewet Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, og han lagde ikke skjul på, at den ukrainske økonomi er i problemer. Han har i en nylig artikel hos Atlantic Council vurderet, at krisen vil koste den ukrainske økonomi 4-9 procent af bruttonationalproduktet, og han lægger blandt andet vægt på, at Ukraines muligheder for at låne penge i udlandet er skadet af det ændrede afkast på euroobligationerne. 

Ifølge Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine, vil mindst 500.000 ukrainere miste deres job på grund af coronavirussen. Han er citeret for at kalde det et “konservativt estimat”, og han henviser blandt andet til den stigende arbejdsløshed i Kina som begrundelse. Yuriy Gorodnichenko, der er professor på Berkeley University of California, mener, at det ukrainske bruttonationalprodukt kan falde med hele 15 procent på grund af coronavirussen. 

“Som et udviklingsland afhængig af råvareeksport er Ukraine specielt sårbar overfor sådan en krise. Den ukrainske økonomi er i øjeblikket ved at ramme ind i en storm, da priserne og volumen af landets eksport falder, mens det hjemlige forbrug og produktion styrtdykker på grund af nedlukningen af landet, der er uden fortilfælde, for at bekæmpe spredningen af virussen,” sagde han.

Regeringen har et andet synspunkt

Ifølge Julia Kovaliv, der er viceleder for den ukrainske præsidents kontor, estimerer, at den ukrainske økonomi i år vil falde med fem procent i et optimistisk scenarie. Derudover regner hun med, at kampen mod virussen vil få underskuddet på det ukrainske budget til at stige fra 2,1 til 7 procent. Det skriver Ukraine Business News. 

Ifølge Ihor Petrashko, der er den nye minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug i Ukraine, vil det dog først være muligt at fastslå de økonomiske tab forbundet med coronavirussen om tre til seks måneder. 

Tomas Fiala, der er præsident for European Business Association (EBA) og leder af Dragon Capital, tror, at den ukrainske økonomi enten kan falde med fire procent, hvis karantænen er ovre til juni, eller med ni procent, hvis den tager længere. Det skriver Ukraine Business News. I det første scenario vil valutakursen falde til 30 hryvnia for en dollar, inflationen vil ende på fem procent og arbejdsløsheden vil stige. I det andet tilfælde vil valutakursen stige til 35 hryvnia for en dollar, mens inflationen vil stige endnu mere. 

Ifølge Kyiv Post har ukrainske embedsmænd estimeret, at det vil koste omkring 27 milliarder kroner for Ukraine at bekæmpe virussen. 

Ukraine skal holde hjulene i gang

I øjeblikket forsøger Ukraine at bekæmpe virussen ved at holde landet i karantæne, men det er ikke alle, der er enige i den beslutning. På den ene side vil landets minister for sundhed Illia Yemets gerne have undtagelsestilstand for helt at stoppe smitten. Det skriver Ukraine Business News. Flere mener dog, at det vil skade økonomien for meget. 

Blandt andet er ledere af flere store organisationer i Ukraine gået sammen for at advare om konsekvenserne. Der er tale om European Business Association, unionen for ukrainske entreprenører, forbundet for ansatte i Ukraine, den ukrainske klub for landbrugsvirksomhed, sammenslutningen for it i Ukraine, Business 100 og CEO Club. 

“Lande, der har tilfælde af smitte per million personer, som er højere end i Ukraine… bruger kun dele af de foranstaltninger, som Ukraine har taget,” skriver de og peger på, at Ukraine ikke skal gå for langt og skabe en for stor økonomisk krise. 

Tymofiy Mylovanov, der er den tidligere minister for økonomi, handel og landbrug i Ukraine, mener, at den ukrainske regering er i gang med et “økonomisk selvmord”, da “det massive stop af økonomien vil højst sandsynligt lede til – ikke kun en tiltagende økonomisk krise – men også folkelige protester og en politisk krise”. 

 

Hvor meget skal Ukraine hjælpe?

Der er også bekymring at spore hos NGO Center for Economic Strategy i Ukraine. Der påpeger eksperter ifølge nyhedsbureauet Unian, at Ukraine ikke har samme mulighed for at stimulere deres økonomi som USA og EU. Derfor er Ukraine nødt til at holde beskæftigelsen høj for at øge indtægten for den enkelte indbygger. 

“… regeringen skal gøre alt det nødvendige for at holde de økonomiske aktiviteter i gang på trods af karantænen. Prisen (for at stoppe aktiviteterne, red.) er efter alt at dømme en stor forringelse for landets borgere, en stigning i kriminalitet, fald i budgettet, mangel på finansiering for medicin og andre udgifter,” lyder det fra NGO’en ifølge Unian. 

“På samme måde skal niveauet for støtteprogrammer for virksomheder og borgere stemme overens med de ressourcer, som landet kan finde og bruge, for at undgå en stigning i inflationen, værdiforringelse af borgernes indtægter og finansiel ustabilitet,” lyder det. 

Det ukrainske minister-kabinet er ifølge Ukrinform i gang med at udforme en plan, som kan hjælpe de virksomheder, som er ramt økonomisk af krisen. Her slår den ukrainske premierminister Denys Shmyhal fast, at “vi er ved at forhandle med lande og internationale finansielle organisationer for at få assistance”. Der vil blive etableret en stabiliserings-fond, slår han fast ifølge Ukrinform.