Foto af Randy Fath hos Unsplash

Ukrainenu har tidligere skrevet om de positive tendenser i det ukrainske landbrug og de store muligheder for vækst. Men landet har stadig en række udfordringer, som hæmmer væksten, forklarer eksperter til Ukrainenu. 

Det går bedre med landbruget i Ukraine, som Ukrainenu i den seneste tid har skrevet om, men der er stadig en række udfordringer, som landet skal overkomme. Det forklarer en række eksperter til Ukrainenu. Blandt andet er der hos nogle afgrøder problemer med profitgraden, forklarer Sergey Feofilov, der er direktør hos UkrAgroConsult. 

“Tilbage i 2015 var der for eksempel stor profit på 37 til 38 procent per ton for hvede, mens det i dag er nede til 24 til 25 procent per ton, mens vi for en række andre afgrøder såsom gule ærter har set et negativt resultat,” siger Feofilov, som dog peger på, at det ser bedre ud for andre afgrøder – primært til olieafgrøder som rapsfrø og solsikke.

Ifølge ham er problemet i dag – især for de mindre og mellemstore ukrainske landbrug – at de har svært ved at låne penge i de ukrainske banker, da de i Ukraine ikke må eje jorden. Selv om Ukraine har vedtaget en ny landreform, som skal gøre op med det gamle system fra 2000erne, så er der stadig udfordringer, forklarer Feofilov. 

“Landmændene bliver nødt til at få penge udbetalt på forskud for deres høst, og selv om det system virker, så er det dyrere end bankerne,” siger han, men påpeger samtidig, at det ikke er et problem for store udenlandske landbrug, der henter kapital udefra. 

Skal have støtte fra staten

Ifølge Feofilov er svaret, at de ukrainske politikere skal gøre mere for at støtte de ukrainske landmænd. Det er både ved at lave lovgivning såsom en mere omfattende landreform, men også behovet for økonomisk støtte til at kunne købe nyt udstyr og input. 

Mens Feofilov gerne vil have politikerne mere på banen, så siger andre eksperter, at det er de skiftende politikere, det ustabile politiske system og manglen på lov og orden i Ukraine, som er landbrugets største problem.

“Du er nødt til at have et stabilt retssamfund, men det har du ikke i Ukraine. Du mangler stadig at se, at de ukrainske politikere kan skabe et godt forretningsklima, hvor du kan være sikker på, at alting foregår på den rigtige måde,” siger Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi til fri markedsøkonomi.

Den udlægning er Andrey Novoselov, analytisk leder hos Barva Invest, også enig i. 

“Problemet i Ukraine er, at når politikerne begynder at lave noget om, så åbner det også for, at tingene kan blive værre. Det er et problem for udlandet, når de gerne vil investere. Der er så stor politisk ustabilitet i Ukraine, selv om det er blevet bedre, og det gør ikke landet særlig attraktivt. Du skal have et stort afkast og hurtigt, før at det giver mening,” siger Novoselov og peger på, at udenlandske landmænd derfor ofte investerer i produktion af afgrøder, som de hurtigt kan få et afkast på i stedet for eksempel kødproduktion. 

Det er bedre med korruption

Et andet problem i Ukraine er ifølge eksperterne korruption. Godt nok er det blevet langt bedre, og Novoselov ser hvert år landet flytte sig længere væk fra “Sovjetunionen” og mod “en mentalitet som i Vesteuropa”, men der er stadig problemer, peger de på.

Ifølge Transparency International er Ukraine rangeret som nummer 123 ud af 180 lande i verden i forhold til korruption. Den danske landbrugsvirksomhed Goodvalley har også til Ukrainenu tidligere fortalt om problemerne med korruption i landet, men det er blevet bedre, forklarede Tom Axelgaard, stifter af Goodvalley, i artiklen. 

“Det går den rigtige vej i Ukraine, og blandt andet på grund af pres fra for eksempel IMF og EU, forbedres situationen langsomt. Ligesom flere og flere af de menige ukrainere efterhånden begynder at tro på, at det kan lade sig gøre at ændre mentaliteten blandt oligarker og politikere,” sagde Axelgaard.

Den udlægning er Gebhard Rogenhofer, der har arbejdet med ukrainsk landbrug i over 20 år i en række stillinger, enig i.

“Det er blevet langt bedre siden 90erne og 00erne. Dengang var der en større trussel for at miste hele sin investering. Når det er sagt, så er der stadig problemer,” siger Rogenhofer og peger på problemer med at få byggetilladelser og problemer med forskellige myndigheder såsom brandmyndighederne. 

Ifølge Feofilov er det vigtigt ikke at give op, og hvis man kommer som udenlandsk landmand til Ukraine, så er det vigtigt at få hjælp. 

“Du kan komme langt ved at få hjælp til at forstå den lokale kultur og hjælp af en, der kender til dine rettigheder,” siger Feofilov.

Talentmassen forsvinder

Ifølge FN er Ukraine i top 10 over de lande med flest indbyggere, der emigrerer ud af landet, hvor omkring 1,3 millioner ukrainere regnes for at arbejde i udlandet. Nogle eksperter peger på, at det reelle tal er helt op til fire millioner ukrainere, og det er også et problem i det ukrainske landbrug. 

55 procent af de adspurgte i en undersøgelse fra 2019 svarede, at de mange ukrainere, der forlader deres hjemland, er Ukraines største problem lige nu. 

“Det største problem lige nu er, at mange talentfulde folk i landbrugssektoren rejser ud af Ukraine og får arbejde i udlandet, hvor de kan tjene flere penge,” siger Rogenhofer og peger på hele det vestlige Europa som attraktivt. 

“Lønningerne i landbruget kan heller ikke konkurrere med lønningerne i for eksempel it-sektoren, og mange unge mennesker vælger derfor landbruget fra, og det er et stort problem at få kvalificeret arbejdskraft,” siger han og peger på, at den eneste løsning er højere lønninger, og at virksomhederne får fat i de unge i en ung alder.  

EU vil ikke have alle Ukraines varer

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har tidligere sagt, at Ukraine skal bevæge sig fra at blot eksportere råvarer i landbruget til at eksportere forarbejdede varer såsom kyllinger, pomfritter og meget andet. I dag er EU Ukraines største marked, og EU er ikke særlig interesseret i at importere andet end blot råvarer, peger eksperterne på. 

“EU vil som andre lande beskytte sit eget marked, sine egne farmere, og min holdning er, at Ukraine skal gøre, hvad landet kan for at sikre nemmere adgang for egne varer. Det kan være, at der skal laves om i vores associeringsaftale med EU, så den passer til den nye virkelighed, men ellers skal vi finde nye markeder,” siger Feofilov og peger på Kina og Mellemøsten. 

Ifølge Rogenhofer er der ikke meget Ukraine kan gøre her end at vente. Han peger på, at det også ser ud til, at det går bedre og bedre for Ukraine år for år, selv om det går langsomt. Den udlægning er Åslund enig i. 

“Det har altid været sådan for alle lande, at man starter med eksport af råvarer. Derfra skal man så udvikle sine egne produkter, og det er Ukraine på vej til,” siger Åslund. 

Denne artikel er en del af Ukrainenus fokus på landbruget i Ukraine. Her kan du også læse disse historier i serien om landbruget: 

Økologien vokser i Ukraine: Kom med på marked

Da Goodvalley indtog Ukraine: Mødet med fantastiske muligheder, sovjetisk mentalitet og korruption

Landreformen er trådt i kraft: Deler stadig vandene

Eksperter ser positive tendenser i landbruget: Kan fordoble udbyttet