Ifølge den ukrainske minister for energi og miljøbeskyttelse er Hviderusland og Ukraine blevet enige om et øget samarbejde inden for handel.
Der har været flere nyheder i løbet af året om et øget samarbejde mellem Ukraine og Hviderusland. Især er der lavet økonomiske aftaler mellem de to lande, uden at det for offentligheden har været konkret, hvad der er blevet aftalt. Ifølge den ukrainske minister for energi og miljøbeskyttelse mødtes Hviderusland og Ukraine for nyligt igen, hvor de to lande blev enige om at øge handlen og det økonomiske samarbejde mellem de to lande.
“Samarbejdet med Hviderusland vil sikre udviklingen og funktionen af stabile og konkurrencedygtige sektorer af vores landes økonomi. Implementering af disse aftaler vil sikre en mulighed for at styrke det politiske, handel, økonomi og kulturelle forbindelser mellem vores to lande,” sagde ministeren Oleksiy Orzhel ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform efter et møde mellem de to lande.
Selv om de to lande efter sigende skulle have aftalt yderligere samarbejde, så er det igen usikkert, hvad der præcist er aftalt.
Nok ikke noget for danske virksomheder
Tidligere har Ukrainenu spurgt forretningsmanden Carsten Skov, der har arbejdet i mere end 26 år i tidligere sovjetstater og i dag bor i den hviderussiske hovedstad Minsk, hvordan de mange aftaler skal opfattes.
Tilbage i oktober forklarede han blandt andet til Ukrainenu, at han fandt det usikkert, at disse aftaler vil komme til gode for private virksomheder, da Hviderusland er en lukket økonomi, hvor næsten alting er ejet af staten. Han havde derfor svært ved at se, at der vil være noget at hente for danske virksomheder. Han sagde også, at et samarbejde i it-sektoren, som klarer sig godt i Ukraine og Hviderusland, nok også er udelukket:
“Det store spørgsmål er, om Lukasjenko mener, at de skal samarbejde om it-sektoren. Vil han nu det? Og hvordan skal de samarbejde? Ukraine er meget større it-mæssigt og en direkte konkurrent til Hviderusland normalt, som vi også så i Sovjet-tiden og efterfølgende. Jeg nægter at tro på, at Lukasjenko nu har fundet ud af, at de skal samarbejde. Hvorfor ikke promovere eget land?” spørger Carsten Skov, der i stedet gav udtryk for, at samarbejdet kunne handle om militærudstyr.