Foto af Silver Ringvee hos Unsplash

Kiev: De store protester og demonstrationer, der fylder Hong Kongs gader lige nu, sker med den ukrainske Maidan-revolution som forbillede. 

Dengang ukrainerne gik ned på Frihedspladsen i Kiev i 2014 i et oprør imod landets siddende præsident, kom de langt i kampen for demokrati. Men kampen fik ikke lov til at blive inden for Ukraines grænser. 

Unge over hele verden hyldede demonstranterne og lagde pres på præsidenten, og her fem år senere er ukrainernes kamp en kilde til inspiration for nogle af dem, der lige nu demonstrerer mod kinesisk indflydelse i Hong Kong. 

Faktisk er de så inspirerede af Ukraine, at de har besluttet sig for at vise dokumentaren Winter on Fire flere steder rundt omkring i Hong Kong. Men det har nu fået konsekvenser for flere af lederne, skriver Kyiv Post. 

Blandt andet blev den 22-årige aktivist, Joshua Wong, der for mange er blevet Hong Kongs ansigt udadtil anholdt på gaden. Det samme gjorde en person fra samme organisation, Agnes Chow. 

Filmen blev vist den 29. August omkring 40 forskellige steder i Hong Kong, men du behøver ikke tage til Asien for at se den – filmen kan lige nu ses på Netflix.