Foto af Mitch Lensink hos Unsplash

Kiev: Et vidne i den spegede sag om nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17 er blevet omdrejningspunkt for en trilateral diskussion. 

I 2014 ramte en raket ind i et passagerfly fra Malaysia. I flystyrtet, der fulgte, døde 298 mennesker. Siden har den gængse opfattelse i Ukraine været, at flyet blev skudt ned med russisk antiluftskyts af separatister i det østlige Ukraine. 

Det kulminerede i juni i år, hvor den ukrainske efterretningstjeneste anholdte en mand ved navn Volodimir Tsemakh. Tsemakh var en del af separatistbevægelsen, der har kæmpet imod Ukraines soldater om områderne i det østlige Ukraine. 

Nu er han tiltalt for terrorisme. Men det er ikke kun ukrainerne, der vil have styr på den 58-årige soldat Tsemakh. Også Rusland har ifølge flere ukrainske medier været interesserede i at få ham udleveret. Rusland vil have, at Tsemakh bliver en del af de nuværende forhandinger mellem Ukraine og Rusland om udveksling af fanger. 

Ny spiller på banen

Men de to lande er ikke alene om deres interesse for Tsemakh. Da MH17 styrtede ned var det nemlig med næsten 200 hollandske statsborgere om bord. Derfor har Holland også deltaget aktivt i opklaringsarbejdet, og de er ikke tilfredse med, at han muligvis udleveres.

Ifølge dem er det vigtigt at have fri adgang til ham, hvis han skal afhøres yderligere. Det skriver Kyiv Post. De frygter, at det vil blive umuligt, hvis han først er i Rusland.

Samtidig har russerne vist interesse for at få ham udleveret som et led i forhandlingerne om en større fangeudveksling.