Foto af Peter Kleinau hos Unsplash

Ifølge Novoselov, der er analytisk leder med fokus på landbruget, klarer den ukrainske landbrugssektor sig overraskende godt, og det er stor profit at hente. Han viser Ukrainenu nogle regnestykker. 

Ukraines høst i år bliver ikke så god som rekordhøsten sidste år, men det går stadig den rigtige vej, og der er mange penge at lave i det ukrainske landbrug. Sådan lyder det fra Andrey Novoselov, der er analytisk leder hos virksomheden Barva Invest. Han bliver af flere af Ukrainenu’s kilder beskrevet som en af de førende analytikere i Ukraine, når det kommer til landbruget, på trods af sin unge alder. 

“Som jeg ser udviklingen lige nu, så er korn-forretningen mere profitabel i Ukraine end i for eksempel USA og Australien,” siger Novoselov og peger på, at profitten specielt er stor for olieafgrøder og hvede plus byg. 

I modsætning ser han ikke, at der er særlig mange penge at lave i husdyr såsom grise og køer. Der skal sektoren generelt have et teknologisk løft.

“Og når der ikke er mange penge at lave hurtigt, så kommer investorerne ikke med pengene. De ved, at der i Ukraine er en politisk ustabilitet, som gør, at der er behov for store afkast og meget gerne hurtigt,” forklarer han. 

Andrey Novoselov, Foto: Barvainvest

Regnestykker ser gode ud

Novoselov’s regnestykker viser, hvordan profitten ser ud for specifikke afgrøder i forskellige dele af Ukraine. Tallene viser blandt andet, at profitten for vinterhvede i den centrale del af landet på en højteknologisk farm vil være hele 84 procent på blot et år. I det regnestykke er medregnet omkostninger til alt fra såning, gødning, kemikalier, arbejdskraft, brændstof, reparationer, afdrag på lån, skatter, forsikring og andre løbende omkostninger. Det er, hvis farmen har et udbytte på 3,5 mt/ha. Sådan er det generelt for en række afgrøder, hvor profitten på en højteknologisk raps-farm i den nordlige del af Ukraine kan have en årlig profit på 116 procent, viser regnestykkerne.  

“Som regnestykkerne viser, kan du få dine penge igen på nogle afgrøder samme år, og der er derfor mange penge at lave. Det er i modsætning til produktionen af kød, hvor det ofte tager fra to til fem år at få sine penge igen,” siger han. 

Derfor fokuserer en stor del af landbruget i Ukraine på at producere korn og andre profitable afgrøder til eksport. Selv om det er godt for landmanden, så er dette råvare-produkt billigere end forarbejdede fødevarer såsom morgenmadsprodukter, og derfor ikke ideelt for Ukraine. 

“Der er en risiko i Ukraine på grund af den politiske situation og problemerne med retssikkerheden, og derfor vil udenlandske landmænd være nødt til at have høj profit på kort tid. Der er profitten bare højere ved korn, hvor der er afkast på hele 50 til 100 procent på et år,” siger han. 

Hvorfor er Ukraine så profitabel?

Ifølge Novoselov er der specielt to grunde til, at Ukraine er et billigt land at producere landbrugsvarer i. Det handler om den gode landbrugsjord, der er kendt som noget af det bedste i verden og også på grund af de lave lønninger, som er den laveste i Europa. Derudover er prisen på jord stadig lav, men det kan ske at ændre sig, forklarer han. 

“Prisen på jorden ventes at stige nu med landreformen, som åbner op for køb og salg af landbrugsjord. Selv om det vil få udgifterne i Ukraine til at stige, så vil prisen stadig være lav og landbruget meget profitabelt,” siger han til Ukrainenu og forklarer, at jordpriserne måske vil fordobles. 

“På trods af den stigning vil Ukraines jord stadig være den billigste – også billigere end prisen i Rusland,” siger Novoselov.

Du kan læse mere om den ukrainske landreform her

Denne artikel er en del af Ukrainenus fokus på landbruget i Ukraine. Her kan du også læse disse historier i serien om landbruget: 

Økologien vokser i Ukraine: Kom med på marked

Da Goodvalley indtog Ukraine: Mødet med fantastiske muligheder, sovjetisk mentalitet og korruption

Landreformen er trådt i kraft: Deler stadig vandene

Eksperter ser positive tendenser i landbruget: Kan fordoble udbyttet

Hvilke udfordringer har det ukrainske landbrug? Eksperter giver dig svaret