Foto: Google

Katerina Vasilivna Bilokur kom fra en fattig familie og blev kendt for sine malerier af blomster. I dag hylder Google hende. 

Hvis du søger på Google i dag, så møder du på forsiden billedet ovenfor. Det er en hyldest til Katerina Vasilivna Bilokur, der er en verdenskendt kunstner, som er født nær den ukrainske hovedstad Kyiv. Det er 120 år siden, og hun blev kendt for sine blomstermalerier.

Hun blev altså født i det russiske rige – i hvad der i dag er Ukraine – og hun siges at have udvist sin åbenlyse talenter allerede i barndommen. Hun kom fra en fattig familie og gik blandt ikke i skole, så familien kunne spare penge på tøj. Hun startede med at male med kul, men familien forbød hende det, da de ikke fandt det en meningsfuld beskæftigelse. 

“Jeg stjal et stykke hvidt lærred fra min mor og tog trækul… Og jeg tegner noget på den ene side af lærredet, ser på det, vender det om, vender det på den anden side – og der er det det samme. Og så vasker jeg det stykke lærred – og jeg maler igen… Og en gang… tegnede jeg ikke et landskab, men nogle fiktive fugle… Jeg var glad i min sjæl, at jeg formåede at opfinde sådan noget!” har Bilokur, der døde i 1961 som 60-årig, fortalt om sin barndom på et senere tidspunkt

“Og jeg kiggede på det billede og lo som en skør… Her blev jeg fanget i denne handling af min far og mor. Mit billede blev revet og kastet i ovnen,” fortalte Bilokur, der var 14 år, da episoden udspillede sig. Hun måtte fremadrettet skjule det endnu bedre. 

Blev kendt for sine mallerier

Bilokur fortsatte med at male, og hun endte med at blive kendt for sine malerier i hele Sovjetunionen. Henders malerier af blomster gik senere hele verden rundt. Hun har selv sagt, at hun kun malede blomster, fordi de er “så smukke”. Selv når hun planlagde at male noget andet, så blev det alligevel til, at hun endte med at male blomster. 

“Og foråret kommer, græsset bliver grønt, og så blomstrer blomsterne… og min Gud! Når du ser dig omkring – disse er gode, og de er endnu bedre! Jeg glemmer alt og tegner igen blomster! Vær ikke vred på mig, min familie og fjerne venner, at jeg maler blomster, fordi de er smukke,” har hun tidligere sagt. 

Du kan se mange af hendes malerier på vsemart.com

Fik store udstillinger

Som voksen fik Bilokur blandt andet sine malerier udstillet flere steder i Sovjetunionen såsom i Moskva. Hun blev især kendt i løbet af 1940’erne og nåede derfor at opnå berømmelse, mens hun levede. Hun blev blandt andet optaget som en del af unionen for kunstere i Ukraine og i 1956 fik hun titlen – Folkets kunster i Ukraine. 

Hun fik blandt andet tre af sine malerier – Tsar-Kolos, Birch og Collective Farm Field – inkluderet i Sovjetunionens bidrag til verdensudstillingen i Paris i 1954. Ifølge Wikipedia så Pablo Picasso hendes billeder. 

“Hvis vi havde en kunstner på dette niveau af dygtighed, ville vi få hele verden til at tale om hende!” sagde Picasso. 

I dag kan du nyde en stor del af hendes billeder på Museum of Ukrainian Folk Decorative Art i Kyiv på Lavrska Street 9.