Foto: Dmitri Melnichenko / Pixabay.com.

I dag er endnu en af de mærkedage, som de fleste nok ikke opdager. Men techgiganten Google har lagt mærke til den. 

Alle souvenirbutikker med respekt for sig selv har dem, og fra tid til anden ser man dem også i gadebilledet eller på tv, hvor alt fra politikere til menig mand har dem på. De hvide skjorter med det røde eller blå broderi på brystet er stadigvæk en ting i Ukraine.

Faktisk så stor en ting, at Vyshivanka, som det hedder, har en hel dag dedikeret til sig. Normalt mødes ukrainerne i gaden i deres traditionelle tøj for at fejre det, men siden karantænen har sat en stopper for store fejringer, er det ikke så synligt i år.

Dog har amerikanske Google lagt mærke til tøjet og har valgt at markere dagen med et særligt designet logo på deres forside.

Design: Google.

Populært statement 

Den traditionelle ukrainske påklædning har flere gange været et symbol på flere forskellige ting. Faktisk så mange ting, at det nærmest er umuligt at gætte, hvilket budskab der ligger bag.

Flere nationalistiske politikere har optrådt i tøjet, men også på Maidan under revolutionen, der væltede den daværende præsident Janukovitsj i 2013/14, var de populære skjorter at finde blandt demonstranter på pladsen.

Fælles for dem alle er, at det er en måde at vise sit tilhørsforhold til Ukraine på. Men også udenfor Ukraine har flere verdensstjerner vist sig frem i vyshyvankas. Heriblandt Jim Morrison og Nicole Kidman.