Foto af Mitch Lensink hos Unsplash

Det var nogle hektiske timer i går, da en mand i den ukrainske by Lutsk tog en bus og dens passagerer til fange. Han forlangte nogle underlige krav, og først da den ukrainske præsident lagde en video på Facebook, lod manden gidslerne gå. 

En bevæbnet mand holdt 13 mennesker som gidsler i den vestlige by Lutsk i Ukraine i store dele af i går, tirsdag. Han er nu blevet anholdt og alle gidslerne er løsladte uden skader, lyder det fra det ukrainske indenrigsministerium. 

Manden, der beskrives som psykisk syg, tog bussen og dens passagerer, der inkluderede en gravid kvinde og et barn, til fange tirsdag morgen og holdt dem til fange ud til sent på aftenen. Derefter overgav han sig selv, og den ukrainske indenrigsminister Arsen Avakov kunne på Twitter fortælle, at det hele nu er afsluttet, og alle er sikre. 

Manden blev beskrevet som bevæbnet med både skydevåben og granater, og der blev tidligt på dagen skudt flere gange fra bussen blandt andet på en af politiets droner. Manden truede også med at have en bombe installeret på bussen. Fra starten forsøgte politiet og sikkerhedstjenesten SBU at forhandle med manden, men hans krav var ikke lige til. 

Præsidenten måtte træde til

Den 44-årige mands vrede var rettet imod politikerne generelt og den håbløse situation i landet, og han opfordrede stort set alle med magt til at komme ud og fortælle deres version. Først da den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij lagde en video på Facebook, hvor han anbefalede en film om dyrs rettigheder fra 2005, som var en af mandens krav, valgte han at overgive sig. Senere blev videoen fjernet af præsidenten igen. 

“Menneskeliv er det vigtigste, som vi har. Vi har ikke mistet nogen. I dag kan familiemedlemmer og kære omfavne alle, der har lidt i dag på bussen. Terrorisme har ingen plads i vores land,” skrev præsidenten senere på Facebook