Foto af CDC hos Unsplash

I morgen er det tid til at klippe skægget og skifte joggingbukserne ud. Ukraine lemper nemlig på krantænen.

Selv om der ikke er nogen ændring i det daglige antal af smittede, bliver der slækket på sikkerheden i morgen, når regeringen vil genåbne en del af de ting, coronapandemien fik lukket i marts. Det skriver Kyiv Post.

Regeringen har meldt ud, at der vil blive åbnet for en del forskellige ting – særligt små virksomheder får nu en håndsrækning, efter der har været pres på regeringen for at lade dem komme tilbage til arbejdet.

Regeringen planlægger fra i morgen og tirsdag at åbne for blandt andet udeservering og dele af shoppingcentre. I Kyiv vil der fra tirsdag blive åbnet for følgende virksomheder:

  • Frisører og skønhedssaloner
  • Butikker op til 300 kvadratmeter. Der må max være en person per 10 kvadratmeter.
  • Restauranter får lov til at sælge take-out (selv om mange allerede har gjort det)
  • Parkerne bliver åbnet igen, så man igen må sidde ud (man må dog stadigvæk kun være to personer sammen eller to voksne og to børn)
  • Manufaktur og forretninger, der laver forskellige former for reparationer, tøj, sælger kunst og så videre
  • Advokat- og notarkontorer

Modstridende udmeldinger

Også andre butikker kan få lov til at åbne. Det drejer sig om storcentre, kiosker, museer, biblioteker og tandlæger. Det hele kan dog blive revideret, hvis smittespredningen begynder at stige, lyder det fra regeringen.

Der er dog endnu ingen enighed om, hvornår det sker. Kyivs borgmester Vitali Kitsjko siger den 12. maj, imens premierminister Denis Sjmygal siger den 11. maj.

Byrådet i Kyiv er også uenig med regeringen om, hvor vidt der bliver åbnet for udeservering eller ej. Ifølge regeringen gør der, men det sker ikke ifølge borgmester Vitali Klitsjko.

Mangel på tests og mange smittede 

I de sidste uger har antallet af nye smittede ligget over 400 hver dag. Samtidig er Ukraine et af de lande, der tester færrest personer. Det betyder også, at Ukraine ikke har formået at sætte en stopklods for smittespredningen.

Der kommer hver dag mange flere patienter til, end der er patienter, som kommer sig over coronavirussen.

Det seneste døgn er der blevet registreret 522 nye infektioner. I alt er 391 døde af sygdommen ud af 15.232 bekræftede tilfælde.