Pressefoto

Rusland og Ukraine skal diskutere fred i den besatte Donbass-region den 9. december i Paris.

Det har længe været spekulationer om, hvorvidt fredsmødet nogensinde ville finde sted, men nu er en dato på plads. Ukraine og Rusland skal mødes til fredsforhandlinger i det såkaldte Normandie Format, hvor også Tyskland og Frankrig deltager, den 9. december. Her skal de forsøge at komme til enighed om at stoppe krigen i ukraines østlige Donbass-region, hvor krigen har hærget siden 2014 og kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN. 

“Volodimir Zelenskij (den ukrainske præsident) havde en telefonsamtale med præsidenten fra Frankrig, Emmanuel Macron. Topmødet mellem lederne fra Ukraine, Tyskland, Frankrig og Rusland vil finde sted den 9. december i Normandie Formatet. Detaljerne om samtalen vil komme senere,” lød det fra den ukrainske præsidents administration fredag aften ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Mødet bliver holdt i Paris, og ifølge det russiske nyhedsbureau Tass vil den tyske kansler Angela Merkel blandt andet være til stede. 

Mange skridt mod fred

Siden den ukrainske præsident Zelenskij vandt det ukrainske præsidentvalg i foråret, har han arbejdet på at få gang i fredsforhandlinger. Blandt andet har der været tre lokale troppeadskillelser ude ved fronten mellem det ukrainske militær og separatisterne, der har besat dele af Donbass-regionen. Den ukrainske præsident har også underskrevet den såkaldte Steinmeier-aftale, der gør det muligt at afholde valg i de besatte dele af Donbass-regionen. 

Så sent som tidligere i denne uge var der en lokal tilbagetrækning ved front-byen Petrivske, men det bliver også den sidste inden fredsforhandlingerne, lyder det fra præsidentens folk. De mener, at Ukraine har gjort nok nu. 

“Ordren er klar – de tre byer (med tilbagetrækninger) og så venter vi på et møde… i Normandie Formatet. Yderligere beslutninger om troppeadskillelser vil nok blive aftalt i forhold til, hvordan forhandlinger går,” sagde Oleksandr Zavitnevych, der er leder af kommiteen for national sikkerhed, forsvar og efterretning i det ukrainske parlament. 

Rusland vil have flere tilbagetrækninger

Rusland er i modsætning til Ukraine klar til yderligere tilbagetrækninger ved fronten allerede nu, ifølge den russiske præsident Vladimir Putin, der finder det nødvendigt for at undgå yderligere tab af liv. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

“Troppeadskillelse burde blive færdiggjort på hele kontaktlinjen, så ingen våben bliver brugt, og ingen mennesker dør. Det skal selvfølgelig gøres så hurtigt som muligt,” lød det ifølge Tass fra den russiske præsident, der dog er en smule nervøs for, hvordan forhandlingerne vil gå. 

Tidligere er det kommet frem, at Ukraine måske vil træde ud af de allerede eksisterende Minsk-aftaler, selv om det endnu er uklart, hvad det betyder. 

“Men der er noget tvetydighed her, da (den ukrainske) udenrigsminister, hvis jeg ikke tager fejl, har sagt, at Ukraine måske vil opgive Minsk-aftalerne fuldstændigt. Hvad betyder det? Hvad skal vi så diskutere i Normandie (formatet),” lød det fra Putin ifølge Tass.