Der har været flere demonstrationer i 2019 mod tilbagetrækningen af ukrainske tropper ved fronten og fredsforhandlingerne med Rusland og seperatisterne. Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Det er muligt, at der kommer et møde i det såkaldte Normandie Format sidst på måneden, men det er også muligt, at det ikke bliver til noget overhovedet. 

I går begyndte det ukrainske militær og separatisterne i Donbass-regionen endnu en lokal tilbagetrækning ved fronten, der ellers har stået stille i flere år efter krigen brød ud i 2014. Denne gang var det ved byen Petrivske, og der er håb om, at denne tilbagetrækning kan sparke gang i egentlige fredsforhandlinger mellem parterne. 

Nu lyder det ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian, at et møde kan være tæt på. De skriver, at et møde kan komme enten den 24. eller 26. november i det såkaldte Normandie Format, der består af Ukraine, Rusland, Tyskland og Frankrig. 

“Hvis Normandie (mødet) ikke finder sted på de datoer, så, ifølge vores kilde, vil lederne ikke være i stand til at mødes før udgangen af året, og så er der et lille håb blandt lederne for, at et møde nogensinde vil finde sted,” lyder det fra fire skribenter på mediet zn.ua, der ifølge Unian har en kilde tæt på præsidenten. 

Ellers skridt mod fred

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har ellers for nyligt underskrevet den såkaldte Steinmeier-aftale for at få gang i forhandlingerne. Ifølge aftalen kan der afholdes valg i den besatte del af Donbass-regionen. Hvis valget anerkendes som fair af organisationen OSCE, kan regionen få en form for særstatus. 

Efter indgåelsen af Steinmeier-aftalen har der været flere demonstrationer i Ukraine. Demonstranterne mener, at den ukrainske præsident kapitulerer dele af landet til Rusland, da valgene højst sandsynligt vil resultere i et pro-russisk styre. 

Mens den ukrainske præsident af flere omgang har talt varmt om et fredsmøde, har Rusland været mere tilbageholdende. 

“Når der kommer til Ukraine, så er vi på en måde bekymrede over situationen, der er opstået efter, at der var lavet et stykke politisk arbejde,” sagde Vladimir Putins rådgiver Yuri Ushadov i sidste måned til journalister i Moskva ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian og henviste til de mange demonstrationer i Ukraine mod freden, som de mener består af nynazister.