Foto: Alice Triquet hos Unsplash.

Frankrig vil blandt andet hjælpe med et større lån, som skal skaffe rent drikkevand i den østlige storby Mariupol. 

I dag er det Bastille Dag i Frankrig, og i den anledning er der blevet annonceret en række nye handler og lån mellem Ukraine og Frankrig. Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver blandt andet, at Frankrig har godkendt et lån til havnebyen Mariupol på i alt 64 millioner euro – omkring 476 millioner kroner – til en årlig rente på blot 0.08 procent. 

Lånet skal gå til at forbedre kvaliteten af byens drikkevand, forklarer Oleksiy Reznikov, der er ukrainsk viceminister for reintegration af de besatte områder. 

“Med disse midler vil der blive bygget en filterstation og vandindtagelsessystemer i Mariupol, og den nødvendige undersøgelse af, hvor præcist og hvordan man skal trække og levere drikkevand til byen, som er hjemsted for næsten en halv million indbyggere, vil blive gennemført,” sagde Reznikov, mens den fransk ambassadør også var begejstret. 

“Alt ingeniørarbejde vil begynde i de kommende uger. Vores politiske mål er at gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at en ny drikkevandsstation bliver taget i brug i Mariupol i 2023 eller senest i 2024,” sagde den franske ambassadør i Ukraine Etienne de Poncins.

Flere investeringer

Det stopper dog ikke der. Ukraine Business News skriver, at Frankrig også har underskrevet en aftale om at levere 20 patruljebåde til Ukraine, hvoraf fem bliver bygget i Ukraine. Derudover er der også lavet en aftale om, at Frankrig skal levere 55 Airbus helikoptere til Ukraine, som blandt andet skal bruges af politiet og nationalgarden.

Frankrig låner også de ukrainske myndigheder 24 millioner euro – omkring 178 millioner kroner – til at blive bedre til at screene for brystkræft, og der er dialog om, at Frankrig skal hjælpe de ukrainske myndigheder med jernbanesignaler i den østlige del af landet. 

“Hvis vi tæller de projekter, der allerede er underskrevet, gennemføres og er blevet finansieret, især er projektet til at levere helikoptere til indenrigsministeriet samt et nyt projekt, der skal underskrives i næste uge til levering af patruljebåde til det ukrainske indenrigsministerium, et vandforsyningsprojekt og andre fremtidige projekter, deres samlede budget vil nå op på 1,5 milliarder euro, hvilket er et meget alvorligt beløb,” sagde den franske ambassadør.

De franske lån og investeringer bliver modtaget positivt i Ukraine, hvor det trækker overskrifter. Tidligere på ugen mødtes den ukrainske premierminister Denis Sjmygal også med flere franske virksomheder, hvor han slog fast, at Ukraine har brug for fransk hjælp med landets mange planer om at privatisere flere af statens virksomheder. Her mente han, at der var mulighed for franske virksomheder for at komme ind på det ukrainske marked. 

”Vi er nødt til at diskutere måder at forbedre det økonomiske samarbejde mellem Ukraine og Frankrig med inddragelse af jeres virksomheder kombineret med de muligheder, som Ukraine kan give med hensyn til forretnings- og investeringsstøtte,” sagde han.