Arkivfoto.

Politisk urolighed og risiko for forfølgelse har fået omtrent 2000 IT-folk og 40 virksomheder til at flygte fra Hviderusland til Ukraine.

For fire måneder siden i dag stod det klart for det meste af verden, at den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko ikke havde tænkt sig at overgive magten til oppositionen, da han slog hårdt ned på demonstranterne.

I de følgende to døgn blev mere end 7000 personer anholdt, og flere af dem blev tortureret både på vej til og i de overfyldte hviderussiske fængsler. Det skabte uro i den hviderussiske IT-sektor, som ellers drev en stor del af den hviderussiske økonomi.

Den uro har nu ført til, at 2000 IT-freelancere og 40 IT virksomheder er flyttet fra Hviderusland og til nabolandet Ukraine. Det skriver Radio Libertys ukrainske korrespondent, Alena Litvinava.

Ukrainsk strategi

Selv om mange hviderussere nok ærgrer sig over at måtte forlade deres hjemland til fordel for nabolandet, så passer det ind i ukrainernes strategi om at kapitalisere på den politiske uro i Hviderusland.

Allerede kort tid efter valget benyttede Ukraine nemlig chancen til at invitere de hviderussiske IT-folk til at komme og arbejde i Ukraine, der mangler folk med den slags kompetencer i stor stil.

Ukraines minister for digital transformation skrev dengang på Facebook, at “Hviderusland er gået igennem en af de dybeste politiske kriser i dets historie”. Han tilbød, at hviderussiske it-folk kunne komme til Ukraine og arbejde, og det lader til at flere har fulgt det råd.

Ukraine prøver at følge med

Tech.liga.net skrev i november, at der var 6.000 ledige stillinger i Ukraines it-sektor i løbet af september, hvilket er rekord over de sidste tre år. Denis Balatsko, der er vicepræsident hos GlobalLogic, sagde til mediet, at det er et tegn på, at sektoren er ved at komme sig igen efter corona-karantænen.

Det ukrainske ministerium for digital transformation meddelte – også i november – at målet er, at it-sektoren i landet i en nær fremtid vil stå for 10 procent af BNP. Det udtalte ministeren ifølge Ukrinform.

”Vi ønsker at øge andelen af it-sektoren i landets BNP fra tre til ti procent om få år, og vi gør vores bedste for at nå dette mål. Vi samarbejder med uddannelsesinstitutioner og uddannelsesministeriet for at uddanne flere og flere specialister, og vi vil skabe et virtuelt land (Diia City, red.), som vil hjælpe os med at etablere verdens bedste betingelser for at skabe it-virksomheder her,” lyder det fra Mykhailo Fedorov.