Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Den Ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, har ikke længere kronede dage, men de fleste foretrækker ham over de andre kandidater.

Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, tog præsidentembedet med storm sidste år, men siden da er hans popularitet dalet betragteligt. Han nyder dog stadigvæk mest opbakning ud af alle kandidaterne, viser en ny måling. Det skriver Unian.

29 procent af dem, der svarede ville nemlig støtte præsidenten. Der er langt ned til andenpladsen, den pro-russiske kandidat fra partiet Opposition Bloc, Jurij Bojko, ville få 15,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i en nær fremtid.

Petro Porosjenko, der tabte præsidentvalget til Zelenskij, ville få 14 procent af stemmerne, så på grund af det ukrainske valgsystem, ville Zelenskij altså få lov til at blive siddende i endnu en periode.

Julia Tymosjenko står til 9,3 procent, og de mere ukendte kandidater som Ihor Smesjko ville få 6,4 procent, imens Oleh Liashko, Sergij Prytula og Volodimir Grojsman står til 3,4 procent af stemmerne.

Bøvl i parlamentet

Samtidig ser det dog ud til, at der ikke er helt ro på bagsmækken for Zelenskij. 35 procent af de adspurgte bakker op om hans politik, imens 57 procent er imod. Værre ser det ud for blandt andet Dmitro Razumkov og Denis Sjmygal, der er premierminister.

Helt galt ser det ud for Sjmygal, der kun får 14 procent støtte for hans arbejde. Han har været premierminister siden regeringsrokaden tidligere på året, og har ledet landet gennem coronakrisen.

2000 mennesker svarede på undersøgelsen, og der er en usikkerhed på 2,2 procent. Det er dog et markant fald for præsident Zelenskij. I juni i en lignende undersøgelse ville han have opbakning fra 34,6 procent af de adspurgte.

Reformkomikeren

Volodimir Zelenskij er tidligere komiker og vandt i april 2019 præsidentvalget i Ukraine med en jordskredssejr over den daværende præsident, Petro Porosjenko, som kom til magten kort efter Maidan-revolutionen.

Zelenskij var hidtil mest kendt for at have hovedrollen i komedieserien Folkets Tjener, der kan ses på Netflix, hvori han spiller Holoborodko, en skolelærer, der bliver præsident nærmest ved et uheld.

I serien arbejder han for at nedbringe korruptionen, der plager Ukraine, ved blandt andet at sætte et hold af ministre, som ikke er fedtet ind i det politiske system. Det forsøgte han også i virkeligheden, men hvor resultaterne kommer noget lettere i serien, har han haft svært ved at realisere dem i virkeligheden.

Op- og nedture

Zelenskij har blandt andet set sig nødsaget til at skifte ud på ministerposterne flere gange, og han har endnu ikke fået gjort så store indhug i korruptionen, som han lovede. Han har også lovet at få sat en stopper for krigen i det østlige Ukraine, men det er endnu ikke lykkes.

Der er dog også fremskridt for præsidenten, der blandt andet som den første præsident har fået fjernet loven, som forhindrer køb og salg af landbrugsland. Han har også stået bag en lov for banksektoren.

Begge love var krav fra IMF, den Internationale Valutafond, for at de skulle give Ukraine et lån på adskillige milliarder dollars. Det lån har Zelenskij også fået tildelt Ukraine med hjælp fra parlamentet.

Der er dog fortsat kritik af præsidenten, særligt for nogle af de mennesker han har fået fjernet fra topposter i myndighederne. Særligt opsigelsen fra nationalbankens guvernør, Jakiv Smolij, har fået kritik. Både fra IMF, men også fra flere ledende erhvervsfolk.