Foto af Ana Varava.

Der er alt at vinde lige nu i Ukraine, når det kommer til mode. Sådan lyder det fra Ana Varava, der kender modebranchen ud og ind og har lavet et studie med fokus på sektorens potentiale. Det er nu, at udlandet skal slå til, forklarer hun, på trods af udfordringer. 

Under 0,1 procent af den ukrainske økonomi bliver genereret gennem mode-sektoren, og derfor er der et stort uforløst potentiale, der står og venter på de europæiske modehuse og de ukrainske designere. Sådan lyder analysen fra Ana Varava, der er arbejdet i branchen i over 14 år og er tidligere chefredaktør på magasinet L’Officiel Ukraine. Hun publicerede tilbage i 2018 et større studie af potentialet i den ukrainske mode-sektor, og hun forklarer over for Ukrainenu, at der er store muligheder for at lave god forretning for udlandet. 

“Vi har billig arbejdskraft og høj kvalitet i vores produktion, som kan reducere omkostninger for udenlandske virksomheder. Derudover har vi inspirerende lokale designere, som har et utroligt højt niveau, som kan hjælpe udenlandske modehuse i designet af deres kollektioner,” forklarer Ana Varava og siger, at flere af de ukrainske designere stadig er ukendte, fordi de har svært ved at prissætte sig selv og er dårlige til at markedsføre sig. 

Hun fortæller, at den ukrainske mode-sektor lider under, at de store modehuse er nervøse for at komme ind på det ukrainske marked på grund af bekymring for krigen i Donbass-regionen og korruptionen i landet. Selv om der er udfordringer i Ukraine, så er det slet ikke så slemt, og meget er blevet markant bedre, forklarer Ana Varava. Hun peger også på, at samhandelsaftalen med EU også gør livet nemmere. 

“Modeindustrien her i Ukraine kan vokse mere end tifoldigt, viser mine studier,” forklarer hun og peger for eksempel på, at modeindustrien stadig er mindre end produktionen af honning i Ukraine, og at der derfor er et stort potentiale. 

Udviklingen vil komme snart

Det skyldes blandt andet, at Ukraine, som mange andre udviklingslande, importere meget udenlandsk tøj i stedet for at producere det selv. Det betyder dog ikke, at Ukraine ikke har gode designere, forklarer hun. De er bare blevet gemt godt væk, og deres tøj bliver ikke altid synligt i gadebilledet, da der ikke er etableret masseproduktion af deres designs. 

“Udlandet er stadig bange, og det ved jeg noget om, da jeg har snakket med flere af de store modehuse. Men udviklingen kommer, og der er voksende interesse. Det er bare et spørgsmål om tid. Der vil altid være en risiko, men dem, der tager chancerne, er også dem, der vinder,” siger Ana Varava, der også peger på, at de ukrainske designere kan hjælpe de europæiske designere med at få et nyt udtryk. 

En af rapportens konklusioner er blandt andet, at udenlandske virksomheder kan løfte den ukrainske modeindustri til næste niveau ved at markedsføre den bedre og have en plan for salg. De ukrainske designere mangler også økonomiske midler, lyder det. 

“Disse finansielle ressourcer kan komme fra investorer både nationalt og lokalt,” lyder det blandt andet i rapporten. 

Krigen inspirerer

Hun forklarer, hvordan de ukrainske designere efter krigen brød ud i Donbass-regionen har fundet ny inspiration med dybe rødder i landets traditioner. Dertil er de gode håndværkere, der kan måle sig med håndværket i for eksempel Frankrig. Den ukrainske mode er experimenterende med varme farver, et sexet udtryk og ofte meget feminint. 

Det er i modsætning til i Skandinavien, hvor moden er domineret af mere mørke farver og kulde, forklarer hun. Derfor har hun svært ved at se, at ukrainsk mode vil blive en stor succes i Danmark, hvis den bare overføres en til en, men hun siger, at danske modehuse kan få meget ud af at hyre ukrainske designere. 

En af dem med rigtig stor succes på verdensplan er den ukrainske designer Ksenia Schaider, som du kan se nedenfor.

Artiklen fortsætter under.

“Det er godt nok en anden stil, men de ukrainske designere kan give det skandinavisk design mere kant. I Danmark skal moden helst være afslappet, men de ukrainske designere kan skabe en ny dimension ved at tilføje flere farver – gå imod det kolde udtryk – og vække nye følelser hos køberne,” siger Ana Varava.

Hun fortæller også, at der i Ukraine er en bevægelse mod bæredygtigt design, hvor der blandt andet er designere, der producerer tøj af hamp. 

Der er stadig udfordringer

Ana Varava lægger dog ikke skjul på, at der stadig er nogle besværligheder, hvis udenlandske virksomheder vil ind på det ukrainske marked, eller hvis ukrainere selv starter op. Handelsaftalen med EU, der fjerner barrierer for samhandlen, har gjort meget godt, men er stadig ikke fuldt implementeret, forklarer hun. Der er problemer ved toldvæsenet, der er langsomme og ofte stopper hele sendinger, hvilket øger omkostningerne. 

Derudover har Ukraine stadig nogle problemer med korruption, forklarer hun.

“Der er stadig rigtig meget, der skal gøres, når det kommer til ukraines lovgivning, og der er problemer med at få lov til at købe ukrainske materialer, som bliver solgt til udlandet som udgangspunkt. Men med den rette indstilling og lokal hjælp er det muligt, og det er også derfor, at der er så meget at vinde ved at flytte til Ukraine,” siger Ana Varava. 

Selv om de ukrainske designere er af høj kvalitet og kan producere håndsyede kjoler helt ned til under 400 kroner per styk, så er der behov for, at arbejdskraften skal uddannes, hvis der skal etableres masseproduktion. Udenlandske virksomheder, der kommer til Ukraine, bør derfor være med til at starte træningscentre for at klargøre arbejdskraften.

“Men det er ikke unikt for Ukraine. Sådan var det også i Kina forhen, og i Ukraine er designerne endda bedre. Så det handler blot om vilje, en solid investering og lokalt kendskab,” forklarer hun. 

Meget billigere at producere i Ukraine

Ana Varavas studie har sammenlignet Ukraine med modeindustrien i Frankrig. Hun forklarer til Ukrainenu, at det er svært at sætte tal på, hvor meget billigere det er, at producere i Ukraine, men hun forklarer, at det er markant billigere og slet ikke kan sammenlignes. Hun er også sikker på, at Ukraine på tidspunkt får styr på lovgivningen, så det bliver endnu mere attraktivt at etablere en produktion i Ukraine. 

“Også er vores designere bare ikke klar over, hvad de er værd. De sætter slet ikke en pris på deres kreativitet, og det gør det spændende som udenlandsk virksomhed. Potentialet er enormt,” siger Ana Varava.

Ifølge hendes undersøgelse er der i dag 6.000 designere i Ukraine. Det er specielt meget små virksomheder, der udgør 60,6 procent, men de spiller ikke en særlig stor rolle i det store billede, forklarer hun. 

Graf fra rapporten, der viser fordelingen af de ukrainske virksomheders størrelse. Langt det fleste er helt små virksomheder.

Undersøgelsen viser også, at Ukraine importerer 1,9 gange mere tøj, end landet eksporterer. Ifølge Ana Varavas studie er den ukrainske mode-sektor 1,6 milliarder dollar værd.