Demonstration mod landreform torsdag den 6. februar. Foto: Emil Filtenborg.

Det ukrainske parlament er på overarbejde. De ser på over 4.000 ændringsforlag til den såkaldte landreform, der skal gøre det muligt at købe ukrainsk jord. 

Torsdag var flere hundrede ukrainere på gaden for at demonstrere mod landreformen, der skal gøre det muligt at købe ukrainsk landbrugsjord. I dag er det kun muligt at leje jorden fra lokale landmænd, og det giver administrativt arbejde og usikkerhed for store udenlandske og ukrainske landmænd. I disse dage behandles loven i det ukrainske parlament, og det går ikke stille for sig. 

I går opstod der blandt andet tumult i parlamentet, og der var demonstration udenfor, da parlamentsmedlemmerne gennemgik 184 af de i alt over 4.000 ændringsforslag til loven, der nyder stor opbakning fra blandt andet Verdensbanken og EU. I går blokerede Julia Timosjenko, der er leder af partiet Batkivshchyna og stor modstander af reformen, blandt andet talerstolen. Det resulterede i tumult, da folk forsøgte at fjerne hende. 

Du kan se, hvad der skete i videoen nedenfor. 

De blev enige om en ændring

I løbet af den lange dag, hvor parlamentsmedlemmerne først gik hjem hen mod aften, var der vedtaget et ændringsforslag. Det går ud på, at alle, der ejer eller bruger landbrugsjord, skal give andre lov til at kunne krydse jorden. Alle andre ændringsforslag, der primært var stillet af Timosjenkos parti og partiet Opposition Platform for Life, blev alle afvist af parlamentet, hvor præsident Volodimir Zelenskij har flertal med partiet Folkets Tjener. 

Det ukrainske medie Unian skriver, at følgende blandt andet blev afvist af parlamentet. 

  • At godkende ændringer af bestemmelserne for en national folkeafstemning om loven.
  • Et forbud mod at man kan ændre i formålet for brugen af landbrugsjord.
  • En ændring af betingelserne og sikkerhedsforanstaltningerne for, hvordan landbrugsjord erhverves. Blandt ville ændringsforslagene gerne have, at det bliver muligt at overføre en jord-grund til landbrugsformål.

Arbejdet med at gennemse de mange ændringsforslag fortsætter i dag og i næste uge. 

Demonstration mod landreform torsdag den 6. februar. Foto: Emil Filtenborg.

Hvad er der på spil?

Den ukrainske landbrugsjord blev efter Sovjetunionens fald opdelt i små enheder, som der ikke måtte sælges for at beskytte de små landbrug. Den lov er aldrig blevet fjernet, og derfor må både udenlandske- og ukrainske landmænd kun leje jorden. Det skaber et stort administrationsarbejde med mange lejekontrakter og skaber usikkerhed om fremtiden, hvilket har betydning for blandt andet udenlandske landmænds investeringsgrad. 

Tom Axelgaard, der er medejer af landbrugsvirksomheden Goodvalley, har tidligere sagt til Ukrainenu, at landreformen er det vigtigste emne i 2020, og at den vil komme de små landbrug til gode, da de kan få meget for deres jord. 

Det er dog ikke alle, der er enige med ham i den betragtning. Ved torsdagens demonstration foran det ukrainske parlament sagde Oleksij Oleksijovitsj Svinarenko, der er leder af gruppen National Modstand, blandt andet dette:

“Landreformen er en måde at skade den ukrainske middelklasse på. De får aldrig mulighed for at købe jorden. De har ikke penge til at købe jorden – det er udlændingene, oligarkerne og de store selskaber, der vinder på det.”

Usikkerhed om det hele

Da landreformen først blev foreslået af regeringen var det med mål om, at også udlændinge skal have lov til at købe landbrugsjorden. Den del blev senere trukket lidt i land på grund af modstand i dele af befolkningen og parlamentet. Det er derfor usikkert, hvor reformen ender henne. Den usikkerhed er også bemærket af de danske landmænd. 

Vadym Shestakov, der er landechef for Ukraine hos den danske landbrugsvirksomhed Dan-Farm Ukraine, utrykte tilbage i november bekymring for, at der ville komme for mange ændringsforslag, som kunne skade reformen og tilgodese kun oligarkerne. Det ville specielt ske, hvis kun ukrainerne ville få lov til at købe jorden. 

“Jeg frygter, at oligarker får indflydelse på det her. Der kan ske meget fra førstebehandling til den anden, og der foregår en del lobbyisme i øjeblikket fra de oligarker, der skal gøre det umuligt for udlændinge at opkøbe jord,” sagde Shestakov til Ukrainenu.

Demonstration mod landreform torsdag den 6. februar. Foto: Emil Filtenborg.

Lidt optimisme 

Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, har dog udtrykt en form for optisme

“Der er modstand i dele af befolkningen, og dele af præsidentens parti vil gerne have noget for at støtte præsidentens reform,” siger Jakubin og henviser til, at flere medlemmer vil have, at præsidenten giver sig på spørgsmålet om den nationaliserede Privatbank. 

“Som det ser ud nu, får udlændinge svært ved at opkøbe landbrugsjord direkte, men det ser ud til, at udenlandske banker får lov til at opkøbe jorden. Så handler det om, at starte en bank og på den måde få lov til at eje jorden,” sagde Jakubin, der forventer et stort slagsmål om reformen.