Foto af Silver Ringvee hos Unsplash

En række politikere i Ukraine er utilfredse med, at deres immunitet forsvinder på grund af en ny lov vedtaget af det ukrainske parlament. Loven, der har til mål mindske korruptionen i politik, skal derfor undersøges af den ukrainske forfatningsdomstol. 

Den ukrainske præsident har gjort det klart, at han vil gøre alt, hvad han kan for at komme korruptionen til livs i Ukraine, så ukrainske borgere kan føle sig sikre og udenlandske investorer tør at investere i landet. Sidste år underskrev han derfor en lov, som fjernede immuniteten for medlemmer af parlamentet, som ellers tidligere har været beskyttet.

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian har 50 medlemmer af det ukrainske parlament indgivet en appel til landets forfatningsdomstol, hvor de kalder loven for forfatningsstridig. De fleste underskrifter kommer fra partiet ‘Opposition Platform – for Life’, der står stærkt i den østlige del af landet og er kendt for at appellere for et bedre forhold til Rusland. 

Ifølge den ukrainske regering er loven dog nødvendig for at bekæmpe korruption blandt politikere i parlamentet, som ellers har mulighed for at gemme sig for loven. Kritikere har dog påpeget, at loven også kan åbne op for, at politikere og dommere kan bruge den manglende immunitet til at fjerne politiske modstandere med falske anklager. 

Ikke desto mindre vil den ukrainske forfatningsdomstol nu kigge nærmere på loven. 

Loven kort

Ukrainenu har tidligere tall med Anders Åslund, der er økonom hos den uafhængige organisation Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi. Han forklarede dengang, at netop set at få styr på korruptionen i landet og den dømmende magt er vigtig for landets fremtid. 

“Ukraine har lykkes med at skabe stabilitet. Nu handler det så om at få fat i nogle udenlandske investeringer,” sagde Anders Åslund og pegede på, at der skal ske ænderinger af den dømmende magt.

Loven, der ophæver immuniteten for parlamentsmedlemmer, blev underskrevet den 18. December. Loven siger, at parlaments medlemmer kan komme under husarrest, blive undersøgt og overvåget for at sikre sig, at de ikke er korrupte. Det må dog kun ske, hvis det støttes af en dommer og den ledende anklager i landet.