Fordele og ulemper ved korte og lange agri-investeringer

Af Andrey Novoselov, Leder af Analyse Afdelingen ved Barva Invest

Ukraine er et landbrugsland, og i denne globale lav-rente situation, er det tosset ikke at overveje at investere i ukrainsk landbrug. Spørgsmålet er, om man skal investere kort eller langsigtet?

Profitmarginen ved visse landbrugsprodukter i Ukraine er uhørt høj. Investeringsafkast på 50-100 procent er normen for 1-års investeringer. For mange lyder det for godt til at være sandt, men det er et faktum, der kommer af en lang række faktorer.

For det første har Ukraine lave lønninger og lave priser på jordforpagtning. For det andet er det teknologiske produktionsniveau ret højt – højere end i mange vestlige lande.

I mit firma inviterede vi nogle af vores kontakter fra Kina, Australien, EU, USA og Dubai på et besøg i Ukraine, så de ved selvsyn kunne opleve vores produktionsforhold. De fortalte mig senere, at de så Ukraine som et slags ”Vilde Vesten”-land, men at de havde tænkt, at det kunne være en sjov rejse.

Da vi viste dem nogle af produktionsfaciliteterne blev de chokerede over at se det høje teknologiske niveau. Amerikanerne bemærkede, at de ukrainske farme, vi besøgte, havde mere moderne udstyr, end de amerikanske farme, de arbejde med.

I EU er bønderne typisk nødt til at stifte en stor gæld for at købe land, og en stor del af deres indkomst går til afbetaling på lån og til renter i bankerne.

I Ukraine er jord billigt, men på grund af det høje teknologiske niveau – inklusiv de anvendte frø – er afgrødeudbyttet sammenligneligt med EU-produktionen. Standarderne for produktion lever endda op til EU’s standarder, hvilket gør det muligt for Ukraine at konkurrere direkte med producenter i EU på f.eks. økologiske produkter.

Ukraine har allerede let adgang til det europæiske marked gennem den såkaldte Dybe og Omfattende Frihandelsområde (DCFTA), som trådte i kraft i oktober 2017, men infrastrukturel udvikling gør det lettere og billigere at få ukrainske produkter til markeder verden rundt.

Efter Sovjetunionens sammenbrud blev den ukrainske flodinfrastruktur forsømt. Nu vil Ukraine – støttet af internationale fonde – genopbygge og udvide flodinfrastrukturen, hvilket vil gøre transportomkostningerne endnu lavere og øge profitmarginerne yderligere.

For vores klienter er volumen ofte begrænsningen. Mange klienter foretrækker de korte etårige investeringer af relativt små størrelser. Det er en måde at begrænse risikoudsættelsen.

Risici i Ukraine er stadig højere end i Skandinavien, hovedsageligt på grund af manglende reformer af retssystemet og den medfølgende risiko for korruption. At tage gevinsten på den etårige begrænsede investering er det lette valg.

Investering i produktionsfaciliteter er en fem til tiårig investering og bærer deraf højere risiko, men det potentielle investeringsafkast er tilsvarende højere. Det er noget flere skandinaviske virksomheder har gjort med succes, ved at bero på en stærk 0-tolerence kultur over for korruption kombineret med tålmodighed og en stærk juridisk forståelse.

Uanset hvordan man ser på det, tilbyder Ukraine i dag og mindst det næste årti verdensførende landbrugsinvesteringsmuligheder med afkast der vil være svære at matche i nogen anden sektor.

Så til spørgsmålet om hvorvidt man skal foretage korte eller lange investeringer er svaret: Hvad end du foretrækker, så længe du investerer.