Foto: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Har du nogensinde tænkt over, hvem der måske er de rigeste personer i Ukraine? Så kan du få svaret her. Det er måske overraskende for nogle, at ukrainerne er langt fra de rigeste danskere.

Det er nok de færreste, der ikke har hørt om de ukrainske oligarker, som beskyldes for at trække i trådene i landet. Men hvor stor er deres formuer rent faktisk? Det kan være svært at gøre op, men Forbes Ukraine har gjort et forsøg og lavet en liste over de 100 rigeste ukrainere, hvor de første nok næppe er nogen overraskelse. 

Rinat Akhmetov er på førstepladsen med en samlet formue på 2,8 milliarder dollar – omkring 18,4 milliarder kroner – hvilket kommer fra store indtægter i energisektoren, men rent faktisk er det gået ned ad bakke for Akhmetov i den seneste tid, hvor profitten i hans virksomheder falder drastisk, og han er skyggen af fordomsstyrke. På andenpladsen findes Victor Pinsjuk, der har en samlet formue på 1,4 milliarder dollar – omkring 9,2 milliarder kroner – som han tjener gennem salg af metaller. 

På tredjepladsen kommer endnu et kendt ansigt. Det er den tidligere præsident Petro Porosjenko, som måtte vige pladsen ved sidste års præsidentvalg til Volodimir Zelenskij. Han er også herre over 1,4 milliarder dollar – omkring 9,2 milliarder kroner – og han er kendt som chokoladekongen, da han ejer virksomheden Rohsen. 

Top ti ser således ud: 

  1. Rinat Akhmetov – 18,4 milliarder kroner (energi)
  2. Victor Pinsjuk – 9,2 milliarder kroner (metal)
  3. Petro Porosjenko – 9,2 milliarder kroner (mad)
  4. Alexander & Galina Gerege – 8,5 milliarder kroner (landbrug og handel)
  5. Gennady Bogolyubov – 7,9 milliarder kroner (energi og investeringer)
  6. Yuri Kosyuk – 7,2 milliarder kroner (landbrug og fødevarer)
  7. Konstantin Zhevago – 7,2 milliarder kroner (metal)
  8. Igor Kolomoisky – 6,6 milliarder kroner (energi og investeringer)
  9. Vadim Novinsky – 5,3 milliarder kroner (metal)
  10. Alexander Yaroslavsky – 4,7 milliarder kroner (ejendom, metal, finans)

Danskere er mere velhavende

Selv om de ukrainske oligarker har mange penge, er det ingenting sammenlignet med de rigeste i Danmark. Kun Rinat Akhmetov ville være i top ti i Danmark, hvor han ville komme ind på en syvendeplads – lige efter Familien Clausen fra Danfoss med en samlet formue på 20,1 milliarder kroner, men foran Bent Jensen fra Linak Holding med 16,7 milliarder kroner. Det viser en opgørelse over de rigeste danskere lavet af Berlingske

Ingen andre ukrainske oligarker vil være i top ti i Danmark, mens Victor Pinsjuk og Petro Porosjenko dog ville presse sig på. 

Rinat Akhmetov skal også til at tjene rigtig mange penge, hvis skulle have ambitioner om at nå førstepladsen i Danmark. I Danmark er det familien Kirk Kristiansen, som ejer Lego, der har den største formue på hele 135 milliarder kroner. Rinat Akhmetov’s 18,4 milliarder kroner blegner ved siden af.