Træer, buske og blomster er ved at springe ud i Kyiv, men foråret må vi vente med at nyde. I hvert fald udenfor - sådan lyder det fra præsident Volodimir Zelenskij. Foto: Emil Filtenborg.

Der er kommet nye restriktioner fra præsidenten, der forventer at corona-epidemien vil nå sit højeste i Ukraine den 25. april. 

Det bliver forbudt at gå ture i parker og andre rekreative områder, og alle skal gå med masker, når de bevæger sig i det offentlige rum. Sådan lyder det fra præsident Volodimir Zelenskij, der har skruet op for karantænens omfang.

“(…) vi beder jer om at blive hjemme. Der er ingen, der stjæler strandene eller fjerner sandet. Parkerne forsvinder ikke nogen steder hen. Gåture kan vente,” siger præsidenten i en tale, der kan læses på engelsk her.

De nye regler bliver sandsynligvis tilføjet til de andre regler og kommer med al sandsynlighed til at holde til midten af maj, hvor den nuværende karantæne ophører. Det skriver Kyiv Post. Der er dog stadigvæk mulighed for forlængelse af karantæneperioden.

“Vi er ukrainere. Vi holder ud. Vi vil fejre vores fælles sejr på pladserne, parkerne og strandene. Men vi bliver nødt til at vente på denne sejr. I mellemtiden; lad os blive hjemme”

Volodimir Zelenskij
Ukraines Præsident

Der er et småt lys i mørket

Den verserende krise har fået tusindevis af ukrainere til at forlade deres liv i udlandet og vende hjem til Ukraine. Det ser præsidenten som en mulighed for at genvinde noget af den kvalificerede arbejdsstyrke, de har tabt til særligt nabolande som Polen.

“Jeg foreslår, at regeringen udvikler en separat mekanisme, der kan skabe millioner af jobs i Ukraine. I denne sammenhæng er det vigtigt at fortsætte det Store Konstruktions-program,” siger præsident Zelenskij med henvisning til et omfattende infrastrukturprogram, der skal bygge blandt andet nye veje.

Der er i skrivende tidspunkt 802 bekræftede smittetilfælde i Ukraine og 20 døde. På verdensplan nærmer antallet af (bekræftede) smittede sig en million med næsten 50.000 dødsfald.