Dmitro Razumkov til valgfesten efter parlamentsvalget. Foto. Emil Filtenborg

Kiev: Det skal gå stærkt, lyder det fra partiet Folkets Tjener, der har gang i en række tiltag i Ukraine for at stoppe krigen mod Rusland, bekæmpe korruption og kickstarte økonomien. 

Landereformer for at styrke landbruget, nye tiltag til at bekæmpe korruption, privatisering af nationale virksomheder og fredsforhandlinger med Rusland. Listen er lang, når det kommer til tiltag, som ukraines nye parti Folkets Tjener fremsætter i øjeblikket. Partiet vandt flertallet i parlamentet ved parlamentsvalget i juli, men ifølge partiets talsperson, så skal det gå endnu hurtigere med at få forandret landet. 

“For de mange nye, der er blevet valgt til parlamentet, er det her deres første chance for at ændre landet, men for landet er det måske den sidste chance. Vi må derfor udnytte den… Vi skal forstå, at i dag ikke er det rigtige tidspunkt til politiske argumenter, da vi ikke har tid til politiske kampe. Vi har kun kort tid til at lave de transformeringer…,” sagde Dmytro Razumkov, der er medlem af Folkets Tjener og talsperson for det ukrainske parlament, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian. 

Han henviste til, at selv om der er sket fremskridt, så er tiden knap – uden at uddybe hvorfor.

Stop krigen nu

Den samme besked kom også i går fra Vadym Prystaiko, der er ukraines udenrigsminister. I øjeblikket forsøger han sammen med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij at få gang i forhandlinger med Rusland om at stoppe krigen i den østlige Donbas-region, der har kostet 13.000 mennesker livet siden 2014, ifølge FN. 

Her har Ukraine presset på for et hurtigt september-møde i det såkaldte Normandie Format, der består af Frankrig, Tyskland, Ukraine og Rusland, mens Rusland ser nu ud til at ville vente med et møde.

“Nogle af de datoer (som vi diskuterer) er tæt på, men jeg ved ikke, om de er mulige. Vi vil ikke udskyde mødet for tredje eller fjerde gang… I dag har vi læst svaret fra Rusland, om at de ser et møde muligt i oktober. Det er noget nyt og ikke aftalt med os,” sagde Vadym Prystaiko, der også slår fast, at han ikke forventer konkrete aftaler ved det første møde. 

Tidligere har den ukrainske præsident også selv været ude og slå fast, at der hurtigt bør ske forhandlinger, som var en af præsidentens valgløfter.

Snakken om egentlige forhandlinger mellem Ukraine og Rusland er blevet mere konkrete i den seneste uge efter det lykkes for de to lande at lave en stor fangeudveksling. Her fik Ukraine 35 fanger udleveret og Rusland tilsvarende.