Dmitro Razumkov til valgfesten efter parlamentsvalget. Foto. Emil Filtenborg

Kiev: Præsidentens parti, Folkets Tjener, har valgt deres kandidat til posten som formand i parlamentet. Stillingen kan sammenlignes med Folketingets formand i Danmark. 

Med et drøngodt parlamentsvalg i ryggen, kan præsident Volodimir Zelenskijs parti Folkets Tjener nu udpege deres kandidat til posten som formand i parlamentet, eller speaker of parliament, som det oftest kaldes. Det skriver Kyiv Post. 

Ikke overraskende faldt valget på Dmitro Razumkov, der har været en del af Volodimir Zelenskijs inderkreds siden præsidentvalget i foråret. Partiet kan med det absolutte flertal, de fik ved valget, egenhændigt nominere og vælge, hvem der skal være på posten. 

Den blot 35-årige Dmito Razumkov var præsidentens talsmand under valgkampen i foråret og nummer et på partilisten til det netop overståede valg. 

Mand med fortid i politik

Volodimir Zelenskij har slået sig op på at skabe en ny politisk kultur i Ukraine, der længe har døjet med magtfuldkommenhed blandt politikere. Dmitro Razumkov er dog som sådan ikke noget nyt ansigt i politik på trods af hans alder. 

I perioden 2006 til 2010 sad han i parlamentet for Regionernes Parti, der blandt andet ledte den to gange detroniserede præsident Viktor Janukovich til magten. I 2010 – altså i enden af Dmitro Razumkovs tid i parlamentet – blev Janukovich præsident. 

Han blev ikke en særligt populær præsident, og i 2014 mundede det ud i store protester på Frihedspladsen i Kiev, den såkaldte Maidan-revolution. Han gik herefter af som præsident, og i kølvandet blev Krim indtaget af Rusland, ligesom separatister løsrev dele af det østlige Ukraine.