Olena Zelenska og Volodimir Zelenskij har nu begge to haft COVID19. Photo: Presidential press office

Hun kom på hospitalet den 16. juni, men er nu altså udskrevet. Mens hun bliver udskrevet advarer sundhedsmyndighederne om muligt polio-udbrud. 

Det var en stor nyhed den 16. juni, da Olena Zelenska, der er hustru til den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, blev indlagt på hospitalet grundet smitte med coronavirus. Nu er hun udskrevet og har det godt, lyder det i en pressemeddelelse fra præsidentens kontor ifølge et ukrainske nyhedsbureau Unian

“Efter at have overvundet COVID-19, har Olena Zelenska stadig brug for at fortsætte behandlingen af bilateral lungebetændelse forårsaget af den, og vil gennemgå en sådan behandling derhjemme,” lyder det fra pressekontoret. 

Volodimir Zelenskij reagerede på Twitter med nyheden om hustruens udskrivelse:

Meget lidt testning i Ukraine

Mens Olena Zelenska er blevet udskrevet, fortsætter antallet af nye smittede i Ukraine med at være højt. Unian skriver, at landet har haft 914 nye smittede med coronavirus i de seneste 24 timer, og generelt har landet oplevet et stigende smittetal, siden myndighederne lempede karantænen. 

Ukraine er også blevet kritiseret for at teste meget lidt, men det er der en grund til, lyder det fra vicesundhedsministeren Viktor Liashko ifølge Unian. Han forklarer, at myndighederne kun tester folk, der har symptomer, da det ellers ikke er økonomisk hensigtsmæssigt. 

“Det handler om økonomisk hensigtsmæssighed. Hvert land udvikler testalgoritmer efter den økonomiske kapacitet. Vi kan ikke sige, at vores økonomi i dag er den samme som i Polen, Italien, Spanien eller USA,” sagde viceministeren, der dog slog fast, at de syge dog bliver testet, men at landet generelt mangler specialister til at lave disse tests. 

Liashko oplyser også, at Ukraine i øjeblikket laver 72.000 tests om ugen, hvilket er tæt på målet på 80.000. 

Polio på vej

Mens de ukrainske myndigheder kæmper mod coronavirussen, er der også andre problemer på vej. Fredag var myndighederne ude og advare imod, at der kan ske et stort polio-udbrud i landet. Det sker, fordi blot 30 procent af alle børn i de første fem måneder af året har fået de tre vaccine-doser, som de har brug for. En del børn kan derfor blive smittede med polio. 

“Ifølge anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen, hvis et tilstrækkeligt antal mennesker bliver vaccineret i landet (over 95%), vil spredningen af virussen ophøre. Og omvendt, hvis børn forbliver uvaccinerede, kan dette føre til spredning af virussen og nye tilfælde af sygdommen,” skriver sundhedsmyndighederne i en rapport. 

Myndighederne oplyser dog ikke, om de manglende poliovacciner skyldes, at store dele af samfundet har været lukket ned.