Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Kiev: En af de ukrainske fanger, der blev løsladt i den store fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine fortæller om svære vilkår i Rusland. 

Det var tilbage i august i 2017, da den dengang 19-årige Pavlo Hryb blev tilbageholdt af den russiske sikkerhedstjeneste FSB i Hviderusland og bragt til Rusland, ifølge den ukrainske nyhedsside Unian. Her blev han fængslet i godt to år, før han for nyligt var del af den store fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland, der skal forsøge at genstarte forhandlingerne om fred mellem de to lande. 

Pavlo Hryb, der tog til Hviderusland for at mødes med en kvinde, men i stedet blev mødt af FSB og beskyldninger om planer om at begå terror, er den første af de ukrainske fanger, der giver et længere interview til pressen. Der fortæller han og svære vilkår i Rusland. 

“De smed mig ind i en celle uden at give mig nyt tøj og ingen sæbe. Det er en alene celle, da de ikke ville putte ukrainere sammen. Jeg havde kun en radio som underholdning i de to år, og jeg kunne ikke finde ud af at få den til at fungere ordentligt,” siger Pavlo Hryb til Unian. 

“Brødet, jeg fik, kunne jeg kaste op på loftet af cellen og det ville bare sidde fast. Det var en blanding af brød og rå dej,” fortæller Pavlo Hryb om en periode af sin afsoning. 

Fangeudvekslingen betød, at både Ukraine og Rusland fik 35 fanger udleveret. Heriblandt er Pavlo Hryb en af de mere kendte fanger i den ukrainske offentlighed. Både den ukrainske og russiske præsident har efter udvekslingen udtrykt håb om, at den kan være med til at kickstarte forhandlingerne om at slutte krigen mellem de to lande. I 2014 annekterede Rusland Krim-halvøen og kort efter løsrev russisk-støttede separatister store dele af den ukrainske Donbass-region, hvor der siden har været kampe med anslået 13.000 dræbte.