Foto af Anaya Katlego hos Unsplash

Ukraines afgrøder er eftertragtede i udlandet efter, at verden har oplevet en dårlig høst i 2020. Forventningerne til høsten i 2021 er også dårlig. 

Fødevarepriserne på verdensplan var i december 2020, ifølge FAO Food Price Index, de højeste i seks år og har været stigende gennem 2020, hvor høsten i blandt andet Ukraine har skuffet. Det skaber en stor efterspørgsel efter Ukraines afgrøder, skriver flere medier. 

State Statistics Service skriver, at Ukraines høst på grund af tørke, oversvømmelse og andre problemer i 2020 faldt med hele 11,5 procent, hvilket er det største procentvise fald siden 1994. State Statistics Service forventer, at høsten igen i 2021 vil være lavere end i 2019, hvor Ukraine havde rekordhøst. I 2021 ventes et fald på 10 procent til 64 millioner tons, og generelt er udbuddet på verdensmarkederne faldet.  

Det har blandt andet fået Kina til at tredoble landets import af ukrainsk korn i fjerde kvartal af 2020, skriver UBN, til 3,6 millioner ton. I alt købte Kina 40 procent af alt Ukraines korn i 2020, og det er blandt andet på bekostning af EU og Egypten, som køber mindre. Generelt er flere asiatiske lande ude efter at købe flere afgrøder fra Ukraine. Banglandesh har også øget importen, da Rusland har sat ny told på eksporten af hvede, skriver Reuters

Derudover har Vietnam næsten fordoblet deres import af afgrøder fra Ukraine i 2020 til en milliard dollars, lyder det fra Taras Kachka, der er Ukraines viceminister for økonomisk udvikling, handel og landbrug, på Facebook. Det har alt sammen fået fødevarepriserne i Ukraine til at nå det højeste niveau i seks år. 

Forskelligt for typer af madvarer

Ifølge den ukrainske viceminister “er antallet af anmodninger om samarbejde om fødevaresikkerhed fra udenlandske partnere steget markant” i den seneste tid, og det er muligt, at Ukraine i fremtiden kan få en mere central rolle i verdens fødevareproduktion.

Det er klart, at priserne ikke er steget lige meget på alle fødevarer. UBN skriver, på basis af tal fra State Statistics Service, at Ukraines production af animalske produkter kun er faldet med 2,6 procent i 2020, og dermed ikke så drastisk som andre sektorer. 

Produktionen af slagtesvin steg faktisk med to procent, mens produktionen af fjerkræ faldt med 9,3 procent og oksekød med 6,2 procent i løbet af 2020. 

Det er især afrgøderne, som er ramt i 2020, og som ventes at få problemer i 2021, men den ukrainske regering har i denne uge også valgt at bede landets producenter af svinekød og fjerkræ om at begrænse eksporten til 22 millioner tons i år. Det er usikkert, hvad det vil få af konsekvenser, da det kan ske at ramme landmændenes indtjening. 

Verdensmarkederne er pressede

FN advarede i 2020 om hungernød i en række områder af verden, da høsten har slået fejl flere steder og flere lande generelt har fået et lavere udbytte. 2021 ventes af FN at blive værre end 2020, og David Beasley, der er chef for FNs World Food Programme, har udtalt, at 270 millioner mennesker i 2021 vil være i farezonen for at sulte. 

“2021 vil bogstaveligt talt være katastrofalt, baseret på hvad vi ser på dette tidspunkt… Vi ser nu bogstaveligt talt på, at 2021 er det værste humanitære kriseår siden FN’s begyndelse, og vi bliver nødt til at gøre noget,” sagde Beasley. 

Det er endnu usikkert, hvor meget fødevarepriserne ventes at stige i 2021, men i Canada forventer myndighederne en stigning på 6,5 procent i 2021. United States Department of Agriculture, USDA, forventer, at fødevarepriserne i supermarkederne vil stige mellem et til to procent, og priserne på mad udefra vil stige mellem 2,0 og 3,0 procent. Det hele er dog stadig usikkert, og flere lande har forskellige forventninger. 

Ukrainenu har tidligere haft en tema med fokus på landbruget i Ukraine:

Økologien vokser i Ukraine: Kom med på marked

Da Goodvalley indtog Ukraine: Mødet med fantastiske muligheder, sovjetisk mentalitet og korruption

Landreformen er trådt i kraft: Deler stadig vandene

Eksperter ser positive tendenser i landbruget: Kan fordoble udbyttet

Hvilke udfordringer har det ukrainske landbrug? Eksperter giver dig svaret

Handelsekspert: Landbrugssektoren i Ukraine ser stærk ud