Foto af Yves Alarie hos Unsplash

HBO-serien “Chernobyl” menes at have haft indflydelse på antallet af turister, der har valgt at slå vejen forbi Tjernobyl, hvor verden for 33 år siden var vidne til en stor ulykke. 

107.000 turister har besøgt Tjernobyl siden starten af året, og det er rekord. I 2018 besøgte 63,000 mennesker området, og antallet af turister ventes derfor næsten at nå dobbelt så mange i år. 

“Den store stigning begyndte i foråret. Det, der gjorde en forskel i antallet af turister, er, at det blev nemmere at få adgang, udbygning af infrastrukturen og fornyet interesse for Tjernobyl efter udgivelsen af HBOs miniserie “Chernobyl”,” lød det i en rapport fra statsagenturet i Ukraine ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. 

80 procent af de besøgende kom fra udlandet, ifølge rapporten. Flest fra Storbritannien, mens der også kom mange fra Polen, Tyskland og USA. 22.468 ukrainere besøgte også den lukkede zone omkring Tjernobyl-anlægget. Netop derfor vil det Ukrainske Stats Agentur også udbygge infrastrukturen yderligere, så området er klar til at tage imod endnu flere turister næste år.

Verdens værste ulykke

Tjernobyl-ulykken fandt sted den 26. April 1986 og er den værste atom-ulykke nogensinde. Ulykken fandt sted, da et sikkerhedstjek i anlæggets reaktor 4 fejlede. Tjekket skulle teste anlæggets evne til at klare sig under et strømafbrud, og da testen slog fejl, og medarbejderne ikke fulgte proceduren, gik det galt. 

Cirka 115.000 mennesker blev evakueret, og forskellige kilder er uenige om, hvor mange der onkom som følge af katastrofen. Nogle mener, at blot nogle få brandfolk mistede livet, mens Greenpeace anslår, at 90.000 døde som følge af katastrofen.

Det er kun muligt at besøge den lukkede zone omkring Tjernobyl med en guide. Der er en række virksomheder i Ukraine, der tager turister med ind i zonen, men der en god idé at booke din tur en uge før, da der er stor efterspørgsel i øjeblikket.