Foto af Richard Bell hos Unsplash

Ifølge en lokal avis har 94.000 af de i alt 400.000 ukrainere, der tidligere rejste fra Polen til Ukraine, returneret til Polen. Ifølge en analytiker skal Ukraine gøre mere, hvis landet vil holde på dem. 

De ukrainske arbejdere er eftertragtede rundt omkring i hele Europa. Det anslås, at omkring fire millioner ukrainere arbejder i udlandet, men det antal faldt kraftigt i løbet af corona-krisen, da flere skyndte sig hjem før karantænen trådte i kraft. Nu ser det ud til, at flere er på vej retur på trods af, at de ukrainske politikere med lukningen af grænserne, langstrakte forhandlinger, lovning på job og andre tiltag har forsøgt at holde på dem. 

Ukraine Business News skriver på baggrund af den polske avis Rzeczpospolita, at 94.000 ukrainere er returneret til Polen igen ud af de i alt 400.000, der tidligere forlod Polen. De tal kommer lige efter, at Ukraine og Polen ser ud til at have indgået en aftale, der gør det nemmere for ukrainere at rejse tilbage til Polen igen, og det tal kan derfor ventes at stige. 

Ukrainenu har tidligere skrevet om, at de ukrainske sæsonarbejdere har været desperate for at komme tilbage til EU. I Ukraine er de dog blevet en del af et politisk spil, hvor udlandet har presset på for at dem fri, mens Ukraine har haft et håb om, at de kan overbevise de returnerede ukrainere om at blive og bidrage til landets udvikling. Det har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij blandt andet gjort til et af sine mål, da det vil være en måde at øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft og få gang i økonomien. 

Han vil have dem til at “komme til Ukraine ikke for besøg, men for at returnere hjem”, som han tidligere har udtrykt det i en tale til nationen, mens den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har sagt, at “vi vil forsøge at holde folk i Ukraine, og vi vil gøre alle forsøg på at gøre det… Der er masser af arbejde i Ukraine”.

Det er svært at holde på dem

Der er alt mulig grund til, at de ukrainske politikere gerne vil holde på de ukrainske migrant- og sæsonarbejdere, da de ofte har kompetencer, så de kan udfylde lignende roller i Ukraine og bidrage på arbejdsmarkedet. Regeringen har igangsat en række initiativer såsom at give støtte og nemme lånemuligheder til små og mellemstore virksomheder, så de kan ansætte flere og returnerede ukrainere kan starte egne virksomheder, og regeringen har søsat en stor plan for infrastrukturen, som giver arbejde. 

Da Ukrainenu talte med Dansk Industri tilbage i februar gav organisationen udtryk for, at selv om Ukraine er attraktiv på mange måder, så er der en bekymring for, om landet fremadrettet kan levere højt kvalificeret arbejdskraft i den rette mængde. De mange ukrainere, der ellers arbejder i udlandet, kunne derfor være en mulig løsning på det problem, men det ændrer ikke på, at Ukraine har svært ved at være med lønmæssigt.

Ifølge Warsaw Business Journal kan en ukrainere i Polen tjene mindst fem dollar i timen – omkring 33 danske kroner – hvilket er fire gange så meget som i Ukraine. Mediet skriver, at de polske virksomheder er mere tilbøjelige til at ansætte ukrainere end polakker, og at de ukrainske lønninger i Polen i øjeblikket stiger kraftigt – 20 procent i det seneste år. 

Der skal noget andet til

Selv om den ukrainske regering har søsat en række tiltag for at forsøge at holde på ukrainerne, så bliver de beskyldt for at forhindre deres afgang ved at lukke grænserne og trække forhandlingerne med nabolandene ud i langdrag. Marko Mäki-Hakola, der er direktør for økonomisk udvikling hos finske MTK, der er en interesseorganisation for finske farmere, har tidligere beskyldt Ukraine for, at de blokerer for sæsonarbejdernes afrejse. 

Lesia Dubenko, der er analytiker hos NGO’en Europe without Barriers, er ikke overbevist om, at Ukraine gør det rigtige. Hun argumenterer i en artikel hos Atlantic Council for, at de ukrainske politikere er nødt til at udarbejde en reel plan for at holde på dem. 

“Lige nu er det klart, at størstedelen af den ukrainske million-store migrant arbejdsstyrke hellere vil returnere til EU end at drage fordel af de mange initiativer, der nu bliver tilbudt af de ukrainske autoriteter. Ukraines manglende evne til at holde på arbejderne vil højst sandsynligt blive yderligere demonstreret i de næste måneder, da mange potentielle migranter allerede har set muligheden for at arbejde i Tyskland, der i stor grad har sænket reglerne for at ikke-EU-borgeres mulighed for at få arbejdsvisum,” skriver Lesia Dubenko og argumenterer for, at Ukraine må gøre noget.

“Udfordringen for Ukraine er todelt. Kyiv skal lave en balance imellem at sikre arbejdernes interesser, når de arbejder i EU, mens de samtidig skal kigge efter muligheder for at bygge deres fremtid i Ukraine uden at bruge restriktioner i Sovjet-stil,” siger hun og siger, at det i dag er svært at se, hvem der har ansvaret for at udvikle sådan en strategi i Ukraine, og at landet ser ud til ikke at have forstået, hvorfor ukrainerne rejser, og at landet samtidig skal få sat gang i en kampagne, der fortæller om mulighederne i Ukraine.

Sæsonarbejderne sender hvert år omkring 13 milliarder dollar – 88 milliarder kroner – hjem til Ukraine. I år ventes det tal at falde med 20 procent, lyder det fra tal fra den ukrainske national bank.